Vannak azok az élethelyzetek, amikor határozott döntést kell hoznunk. Ha ilyenkor bizonytalanok vagyunk, akkor jó eséllyel elterel valamerre az élet kavargó sodrása, és nem a kívánt irányba haladnak tovább a dolgaink. A szükséges határozottságot természetesen nem lehet magunkra erőltetni, sem elszínészkedni – vagyis el lehet, csak az nem fog túl sok jót szülni -, hanem mentálisan kell kialakítanunk. Ezt pedig a testen végzett gyakorlatokkal tudjuk megalapozni.

Az egyensúlyozó ászanák kiváló gyakorlatok arra (is), hogy megtaláljuk a magabiztosságunkat, és kialakítsuk azt a sziklaszilárd elhatározást, ami után már kevésbé leszünk ingatagok, sőt, egy idő után egyáltalán nem fogunk kibillenni.

Kiváló példa a fa póz, amit itt a képen is látsz. Ahogy fél lábon egyensúlyozol, többször kerülsz olyan helyzetbe – főleg eleinte -, amikor kibillensz valamelyik oldalra, és le is kell raknod a lábad. Ez nem baj, ilyenkor egyáltalán nem vagy béna, ez is a játék, a tapasztalás része.

Amikor elkezdesz kibillenni, van az a bizonyos döntő pillanat, amikor már érzed, hogy mindjárt el fogsz dőlni. Ebben a pillanatban két választásod van: vagy hagyod magad, és azt mondod magadban, hogy “Jajj mindjárt eldőlök!” – és ilyenkor puff, már el is dőltél. Vagy választhatod azt is, hogy szilárdan, magabiztosan még inkább aktiválod a tartó lábad izmait, beletolod a talpad a talajba, szinte gyökereket eresztesz a talpadon keresztül, és ahogy erre kezdesz koncentrálni, már meg is állt a dülöngélés, el is tűnt a bizonytalanság, és szilárdan állsz, pont mint egy fa.

Olyasmi ez, mint hogy a kék vagy a piros pirulát választod, csak kicsiben. Amolyan kezdő lépésben.

De ezt az ember elrontja egy párszor, mire megtapasztalja, hogy hol van ez a bizonyos döntő pillanat. És egy idő után már a kibillenés előtti pillanatban tudatosak leszünk a történésekre, és időben közbe tudunk avatkozni, nem csak szemlélői leszünk a kibillenésnek.

Ahogy egyre tudatosabbá válsz a gyakorlás által, azt veszed észre, hogy ugyanez történik a különböző élethelyzetekben is: egyre tudatosabb vagy a történésekre, egyre hatékonyabban tudsz reagálni, így nem az életed eseményei történnek meg veled, hanem hathatósan tudod befolyásolni őket, és az általad kívánt mederben tartani.

Ám ezt először kicsiben kell elkezdeni. Ezért tökéletes gyakorlatok erre az egyensúlyozó ászanák, mert ezekben meg tudod tapasztalni a fentieket. És ahogy kialakul benned az egyre erősebb mentális elhatározás, egyre könnyedebben fogod tudni manifesztálni, és az életed egyre több területén.

Csodálatos folyamat, ahogy az ember végig megy ezeken a megéléseken, ahogy felfedezi a saját elméjét, ahogy megtanulja uralni, és újabb és újabb sikereket ér el a fejlődésben. Ez egy másfajta boldogság, egy másfajta minőségben, mint a hétköznapi, időleges kielégülést okozó örömök. Mert a fejlődés gyümölcse velünk marad életünk végéig. És talán még azon túl is.

Mindenkinek kívánom, hogy tapasztalja meg ezt az érzést!

Ádám

 

A következő Hatha jógaórám csütörtökön lesz, egyelőre még felvételről. Viszont ennek az az előnye, hogy a jógaóra a kezdési időponttól számítva 24 óráig elérhető marad. És természetesen fa póz is lesz! 🙂
Várlak szeretettel!

Órarend itt!

Részletek az online órákkal kapcsolatban itt!

Fotó: Cseh Norbert

X