„Áramlás a mozdulataidban.” – Legrövidebben így lehet összefoglalni azt az élményt, amit egy Flow jógaórán tapasztalhatsz. Vámos Anna összefoglalta, miként épül fel egy Flow óra.

Első mozzanatként egy ötperces légzőgyakorlattal mélyítjük el a légzésünket, mellyel szabaddá tesszük a légutakat, és nyugodt, természetes légzésritmust teremtünk. Ennek ütemére fűzzük fel mozdulatainkat, és egy-egy jógapozíciót öt légzésig tartunk ki.

Ezután átmozgató, vérkeringést élénkítő mozdulatokat alkotunk, bemelegítjük vele az ízületeinket. Itt lehet finomakat nyújtózkodni! Aztán erősebb hőtermelésbe csapunk, három-négy kör napüdvözlettel, ami 6 egymást követő jógapozíció összefűzve, egy be- es egy kilégzés hosszára. A napüdvözletek után már érezzük, hogy teljesen felélénkültünk, és mehetnek az erősítő, nyújtó gyakorlatok (ászanák).

A következő 30 percben álló ászanák követik egymást, melyeket folyamatosan összefűzünk, és öt légzéshosszig kitartjuk őket. Egyik pozíció a másikból következik, és az erősítő hatású ászanák után nyújtó hatású ászanák jönnek azok ellentétpárjaként, így teljes a harmonikus gyakorlás.

Harmincpercnyi álló ászanázás után garantáltan jól fognak esni az ülő gyakorlatok. A következő fél órában a talajon ülve folytatjuk az erősítést és a nyújtást. Megmarad az áramlás és a folyamatos mozgásélmény, mivel szintén öt légzés után megyünk át a következő pozícióba.

Szinte észrevétlenül kerülünk az ülő gyakorlatokat követő hanyattfekvésbe, és 10-15 perces fordított testhelyzetek következnek. Ezek a legjobb fiatalító és agyműködést serkentő ászanák. Ilyenkor a medencénk feljebb helyezkedik el, mint a fejünk, ami élénkíti a vérkeringést, és a vér a fejbe áramlik. Ezekkel a gyakorlatokkal sokat teszünk az örök fiatalságért! 🙂

A fordított testhelyzetek után fekvő pozícióba helyezkedünk és nyújtó, lazító mozdulatokkal hangolódunk rá a tízperces vezetett relaxációra.

Szeretettel várunk a Flow jógaórákon!

Vámos Anna

X