Az Air jóga a légtorna és a jóga különös házassága. Több mint egy évtizede indult útjára, és népszerűsége töretlen. 

Az ászanákat egy függő hinta, ún. hammock segítségével hajtjuk végre, részben a földön, a hammockkal mindig kapcsolatban maradva, részben a földtől elszakadva, a hammockban állva, ülve, vagy lógva. Az ászanákat lassú ritmusban, a légzésünkre koncentrálva, hosszú kitartásokkal végezzük. A bemelegítés és a relaxáció is a hammock segítségével történik.

A gyakorlatok kívülről nézve talán nehéznek tűnhetek, ám a meglepő tapasztalat az, hogy sok gyakorlatot könnyebb a “levegőben” kivitelezni, mint a földön. Az eszköz által nyújtott megtámasztás és a gravitáció ereje egyaránt a segítségünkre van, megkönnyíti a nyújtásokat, és a pózok szabályos kivitelezését.

Az Air jóga remekül nyújtja a gerincet, erősíti a mélyizmokat, javítja a tartást. Fordított pózai kiválóan hatnak a keringésre. Fejlesztik az egyensúlyérzéket. Ezek azonban még csak a fizikai hatások, ami igazán megragadó, az földtől való elszakadás és lebegés élménye. A hammockban újraélhetjük gyermekkori játszótéri emlékeinket, amikor a szőnyegporolón vagy a mászókán lógtunk lefelé, vagy önfeledten hintáztunk.

A biztonságról

A hammock nagyon erős, többszáz kilogramm teherbírású, az ejtőernyők készítéséhez használt anyagból készül, és hegymászókarabíner segítségével kerül felfüggesztésre. 

Az órára érkezve:

  • 1 órával korábban már ne fogyasszunk ételt és nagyobb mennyiségű italt sem, mert esetleg hányingert okozhat 
  • kényelmes ruházatba öltözzünk, amelyen nem található zipzár, gomb és csat, mert beleakadhat az anyagba
  • ruházatunk ne legyen csúszós anyagból (legjobb a pamut)
  • vegyük le ékszereinket

Ellenjavallatok:

  • kezeletlen magas vérnyomás
  • 6 héten belüli bármilyen műtét és 10 héten belüli gerincműtét
  • agyi érelváltozások, korábbi agyvérzés
  • asztma
  • nyaki porckorongsérv
  • terhesség 

Miért is szeretünk annyira hintázni

Miért voltunk már gyermekkorunkban is annyira boldogok, ha hintába ültettek minket? A válasz nagyon egyszerű: mert a hintázás ősélmény. Édesanyánk méhében éltük át először a szakadatlan, álomfinom ringatózást. Kivétel nélkül mindannyiunk élete így kezdődött. Ez az első, és rendkívül meghatározó élményünk a biztonságról, a valakihez tartozásról. A ringatózás a biztonság, az ősbizalom érzését idézi fel bennünk. Kisimít, megnyugtat, segíti az ellazulást.

Miben segít még a hammock?

Abban, hogy olyan testhelyzeteket is fel tudjunk venni, amire önerőből nem biztos, hogy képesek lennénk. Így megélhetjük ezek pozitív testi hatásait is. Ízületeink fellélegezhetnek végre, hiszen a súlyunk egy részét megtartja a hammock, a nyújtások mégis erőteljesebbek.

Különösen jótékonyan hatnak ránk a fordított testhelyzetek, melyekben a gravitáció hatásiránya épp az ellenkezőjére fordul. Ezt már ismerjük a földön végzett fordított ászanákból is, ám a hammockban a hatás fokozottabban érvényesül. A gerinc megnyúlik minden különösebb erőlködés nélkül, pusztán a gravitáció erejével.  A keringés megváltozik, megpihen a szív, javul az agy oxigénellátása, és a pangó visszerekre is jó hatással van a fordított helyzet.

A hammock használata különösen hasznos kevésbé hajlékony jógázók számára, mivel a munka egy részét a gravitáció és a hammock végzi el, így hamarabb lesz sikerélményük, és könnyebb megtanulni az ászanák helyes kivitelezését is. A test a hammockon kívül is emlékezni fog az ott megtanult testtartásra, ami segíti a földön végzett gyakorlást is. 

A szokatlan mozgásforma, és az eszköz használata fokozott koncentrációt igényel, elősegíti, hogy valóban jelen legyünk az órán, az itt és mostban, és kikapcsoljuk csapongó elménket.

Ha kedvet érzel hozzá, hogy átéld ezt a különleges élményt, szeretettel várlak óráimon!

Tóth Zsuzsanna, Air jóga oktató

Az Air jóga órákon maximum 5 fő tud részt venni, ezért az órákra előzetes bejelentkezés szükséges, az adott órát megelőző napon.
(Ha bejelentkeztél, de mégsem tudsz eljönni, kérjük jelezd felénk e-mailen vagy telefonon!)

Bejelentkezéshez klikkelj ide!

X