Ajurvédikus hatha jóga

 Mi az az ajurvéda?

„Az élet tudománya az összes földi tudományok közül a legdicsőbb, mert az embert megtanítja a jóság elérésére a szó szoros értelmében.” /Csaraka-szamhita/

Az ayurvéda szó jelentése szanszkritul: az “élet tudománya” (ayu – élet, véda –tudás). Az ősi bölcsek vallásos önvizsgálat és meditáció által jutottak az örök érvényű tudáshoz. Megértették, hogy minden létezés forrása a kozmikus tudat. Az ayurvéda a mindennapokban használható, holisztikus életmódbeli útmutatást kínál a nagyobb harmónia, béke és hosszabb élet eléréséhez. Az egészséges embernek segít egészségét megőrizni, a betegnek pedig visszanyerni – holisztikus módon,
egyedileg tekint minden egyes egyénre.

Az ayurvéda három dósát (energia-rendező erőt) határoz meg: vata, pitta és kapha – ezek testtípusként mindannyiunkban jelen vannak különböző, egyedi arányban születésünk óta. Ez a három dósa az öt elemből tevődik össze:
 a vatát az éter és levegő,
 a pittát a tűz és víz,
 a kaphát a tűz és föld alkotja.
Kiegyensúlyozott állapotban támogatnak bennünket, azonban kibillenés esetén betegséget okozhatnak. Ha tudjuk, milyen testtípus(ok)hoz tartozunk, tisztában leszünk vele, mire érdemes figyelnünk, és milyen étrendbeli, életmódbeli gyakorlatokat és természetes gyógymódokat érdemes követnünk, valamint jógagyakorlataink során is figyelembe vehetjük őket. Ezek az ajánlások nemcsak testünkre, hanem elménkre is hatással lesznek. Az ayurvéda alapvetően tehát segít visszaállítani a természetes egyensúlyi állapotunkat.
Az ayurvéda és a jóga testvértudományok, azonos gyökereik vannak az indiai védikus hagyományban, több mint 5000 éves tudást hordozva. Kölcsönösen építik és  támogatják egymást; mindkettő energiaáramlást idéz elő.
A jóga az egyensúly, a nyugalom állapotába juttat – tudjuk, hogy terápiás értékű.

Ugyanakkor középpontjában nem (csak) a test áll, a testi gyakorlatok a lelki
gyakorlatok végrehajtásához szolgáltatják az alapokat, mivel a jóga célja a
legfelsőbbel való egyesülés.
/Vasant Lad írásai alapján/

X