Füst Milán mondta, de Popper Péter mesélte el, hogy a párkapcsolat egy négylábú asztal, kell mind a négy láb és akkor jól működik. A négy láb: megegyező életstílus vagyis életvitel, jó szex, kölcsönös szeretet, pénz.
 
Szerintem az ember pedig egy négylábú szék.
 
Ahhoz, hogy ez a szék ne boruljon fel, kell a szék mind a négy lába, egyik sem lehet rövidebb vagy hosszabb, mint a másik. Jó, ha mind a négy láb egyforma és vaskos, hogy el tudja bírni azt a terhet, hogy ne billegjen, hogy kényelmesen és egyensúlyban megálljon.
 
Az első láb a mozgás. Az ember úgy lett kitalálva, hogy mozogjon, a testmozgás termeli az energiát. Ember és életellenes, hogy többségünk a munkáját egy székben ülve végzi.
Az ülés a halál, a nemlét.
Az ember álljon, menjen, hajoljon, forduljon, forogjon, fogjon és főleg helyet változtasson. Ezt folyamatosan kell tenni, mert ez kell ahhoz, hogy ne fájjon a háta. Vagy hogy laza legyen a csípője, hogy erősek legyenek a csontjai és az izmaiba is, jógikus kifejezéssel prána, azaz életerő, életenergia kerüljön. A régiek csak az evéshez ültek le, mi már manapság pont evés közben rohanunk. Csak ha mozog működik jól az emésztés is, tehát az egész folyamat, ami kell ahhoz, hogy életben maradjunk. Ha azt gondoljuk az jó, hogy ülünk 10 órát majd lefutjuk a maratont tévedünk, mert a mozgást egyenletesen kell elosztani. Ráadásul ahogy öregszünk, egyre több mozgásra van szükségünk. Egy középkorú nő vagy férfi már nem engedheti meg magának, hogy akár egy nap is mozgás nélkül maradjon. Lehet futni, úszni, de persze legjobb a jóga, mert az még több is, mint csak mozgás, tehát ugyanazon időn belül sokkal többet kapsz, mintha elmennél a fitnesz terembe ugrálni vagy gyúrni.
 
A második láb a megfelelő étkezés. Ami ennek az egésznek a tüzét adja az az étel. Nem mindegy, hogy mit, mikor és mennyit. Sokszor nem is eszünk, nem vagyunk éhesek, vagy túl gyorsan behabzsoljuk, vagy rossz minőségű ételt eszünk, vagy túl sokat eszünk, vagy nem megfelelő időben eszünk, pl. napnyugta után jól bevacsorázunk. Ha nem megfelelő tüzelőanyagot dobálunk a tűzre, az nem tud rendesen égni, ha pedig nem ég jól, leáll a rendszer. Ha az emésztés leáll vagy akadozva működik, akkor jönnek az ilyen-olyan betegségek, akkor termelődik az áma, a méreganyag bennünk.
 
A harmadik az alvás, a pihenés. Ha nem fizikai munkát végzünk, hanem szellemi munkát, akkor egész nap csak fejben vagyunk, fejnehezek leszünk. Lehet, nem érezzük fizikailag fáradtnak magunkat, de mégis regenerálódnunk kell. Ahhoz, hogy kiengedjük a gőzt, megfelelő minőségű pihenésre és ellazulásra van szükség. Ha képtelen vagyunk leállni, haza is viszünk munkát, ha egyfolytában kell gondolkozni valamin, reagálni valamire, ha túlkombinálunk, túl sokat akarunk az eszünkkel felfogni, felborul az egyensúly. Állandóan jelez valami a háttérben, zúg, csipog, zajong, jön az sms, jön az üzenet, az email és arra késztet, hogy azonnal válaszolj, folyamatosan készenlétbe vagy mások által tartva. Persze a mások sem tehetnek erről. A jóga ezért is jó, mert van minden óra végén relaxáció. A megfelelő pihenés, a jelenlét, a szemlélődés, a csend, az alvás minősége és mennyisége, a kellő környezet a pihenés érdekében nagyon fontos.
 
És végül, de nem utolsó sorban a negyedik láb a szeretet. Hogy szeressen valaki bennünket és mi is viszontszerethessünk valakit. Hogy legyen jó párkapcsolatunk, hogy elfogadó és szeretettel teli, stabil családunk és megtartó baráti körünk legyen. Mert végül is minden innen indul, e körül forog, ezért csinálunk bármit is, ezért lélegzünk be és ki, mert mások szeretetét akarjuk kivívni.
 
Legyél magadnak fontos.
 
Hari OM
Brávácz Alexandra
X