Ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk az igaz önvalónkhoz, a lelkünkhöz, számtalan vallás, hitrendszer, tanító, tanítás és módszer létezett és létezik szerte a világon. Egyik sem jobb vagy rosszabb, hatékonyabb vagy kevésbé hatékony mint a másik. Mindegyik épp annyira hatásos, amennyire hozzád illik. Csak egyetlen tévút létezik: amikor valaki azt állítja, hogy az ő módszere, az ő nézete a legjobb, a leghatékonyabb, netán az egyetlen, ami mindenek felett áll…

A jóga útján is számtalan irányba indulhatunk. Minden jógairányzatból tanulhatunk valamit, mindegyik hozzáadhat valami mást a fejlődésünkhöz. Az egyik jóga irányzat arra fekteti a hangsúlyt, hogy felkészítse a testünket, megerősítse az izmainkat és fejlessze a rugalmasságunkat, van olyan ahol elsősorban az energetikai rendszerünk tisztításán van a hangsúly, egyes tanítások az idegrendszer ellazítását segítik, léteznek egészen specifikus gyakorlások is, amelyek kifejezetten egy-egy területre vagy adott témakörre nyújtanak megoldásokat és még sorolhatnánk.

Mindegyik más úton közelít a végső valóság megismeréséhez, ám a közös mindegyikben, hogy közelebb segítenek önmagunkhoz, önmagunk megismeréséhez, a középpontunkhoz, a lelkünkhöz, lényünk legmélyéhez, a bennünk lévő parányi mégis végtelen fekete lyukhoz, amely mindannyiunkban egy és ugyanaz, és csak arra vár, hogy felfedezzük.
S ha megtaláltuk, ha sikerül kapcsolatba lépni vele, akár csak egy pillanatra is, onnantól az életünk már soha többé nem lesz olyan, mint előtte. Elindul a változás folyamata. Innentől kitartó gyakorlásra van szükség. Hogy melyik fajta gyakorlásra? Nos erre magadnak kell megtalálnod a választ.

Általában két hibát követhetünk el: vagy elhanyagoljuk a gyakorlást, vagy szemellenzősen leragadunk egy módszernél, kijelentve magunkban, hogy csak ez a jó. Az első hibán könnyebb felülkerekedni: erős elhatározásra van szükség. Utóbbi azonban trükkösebb: józannak kell maradni, folyamatosan figyelni magadon hogy mit eredményez nálad a gyakorlás, és ha egyértelműen a segítségedre van, akkor is éberen tudatosnak kell maradni arra vonatkozóan, hogy ne hidd azt, hogy csak ez az egyetlen járható út. Mert lehet, hogy másnak teljesen másra van szüksége.

Nincs szent írás. Semmi nincs kőbe vésve. Semmit nem kell elhinned senkinek. Mindent magadnak kell megtapasztalnod, saját magadon. Ehhez nyújtunk segítséget azzal, hogy sokféle jógaórát tartunk, és bízunk benne, hogy megtalálod azt, amelyik számodra segít közelebb kerülni önmagad belső forrásához.

Sikeres felfedezést!

Ádám

X