Bars Mária

Nemzetközi klasszikus jóga tanár

Bars Mária

Nemzetközi klasszikus jóga tanár

„Legfontosabb tanításnak nem a dualitást tartom, hanem a hármasságot. Minden nap a tökéletes KRISZTUSI egyensúlyra kell törekednünk, így nem billenünk ki, se jobbra, se balra, s ez betegségeink elkerülésének titka.”

Területem:

Klasszikus jóga

 

„Legfontosabb tanításnak nem a dualitást tartom, hanem a hármasságot. Minden nap a tökéletes KRISZTUSI egyensúlyra kell törekednünk, így nem billenünk ki, se jobbra, se balra, s ez betegségeink elkerülésének titka.”

Területem:

Klasszikus jóga

 

Kérdezik tőlem, hogyan lettem nemzetközi klasszikus jóga tanár Magyarországon? – hisz abban az időben még sehol nem volt tanárképzés szűkebb Hazánkban.

Előzmények: 1948-ban Kiskunhalason születtem, két éves koromban kitelepítettek bennünket egy ötös társbérletbe, huszad magunkkal éltünk egy konyhán, fürdőszobán, WC-n… Óvodába nem jártam, egy diakonissza foglalkozott velem. Édesapám nem engedte, hogy kisdobos, vagy úttörő legyek, a Ferenceseknél érettségiztem. A sok ki- és elrekesztés következtében már 10 éves koromtól nagy rajongója lettem a könyvtárnak, s arra kértem a könyvtáros nénit, nekem olyan könyveket adjon, amitől több leszek. Nem tudtam megfogalmazni pontosan, mit is szeretnék… mígnem egyszer csak nem a könyvtáros ajánlására a polcon megláttam Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet SPORT és JÓGA c. könyvét. Együltömben olvastam el és azt mondtam: „Ez az, amit keresek” – de abban az időben még nem volt jógaoktatásról tudomásom Magyarországon.

A munkahelyemen két évig figyeltem Túri Róbert kollegámat, akinek mindenkitől megkülönböztetett volt a hangja, a tekintete, a testfelépítése, az egész viselkedése, tökéletes harmónia uralkodott benne. Egyszer bátorságot vettem és megkérdeztem tőle: „Mi az, amitől több lett?” 

„Jógázom. – válaszolta nagyon szerényen,  és másnapra egy listát hozott, amin 54 db könyvnek a címe volt.

Nagy örömmel mentem a könyvtárba, hogy elolvasom őket és rájövök titkának nyitjára.

Sajnálattal közölték, hogy ezek a könyvek kizárólag az Országos Széchenyi Könyvtárban, az Országgyűlési Könyvtárban és a Pécsi Egyetemi Könyvtárban találhatóak.

Vettem a fáradtságot és felkerestem ezeket a könyvtárakat, ahol ismét sajnálattal közölték, nem adhatják ki, mivel „kutatók dolgoznak rajta.” 

A sorsom úgy hozta, hogy az akkori köztársasági elnök testvérével munkakapcsolatban voltam, így rajtuk keresztül néhány íráshoz hozzájutottam, amit legépeltem (akkor még csak mechanikus írógép volt), lemásoltattam, s így lassanként – de 28 éves koromra – kialakult bennem egy teljesen más elképzelés, gondolkodás, mint amit a neveltetésemtől kaptam.

1980-ban egy A/6-os méretű, kézzel írt jóga oktatási hirdetést láttam meg az egyik fa oldalán, ahová azonnal elmentem.

Venczel István jógaoktató kérdezte az óra után: „Mióta jógázom ? „Ma először – válaszoltam, s Ő hitetlenkedve nézett rám, majd elvitt a Józsefvárosi Sport Klubba, ahol sok jóga oktatóval találkoztam, tanulhattam tőlük.

Sajnos nem tartott sokáig a józsefvárosi közös tanulás, mivel Paramhansa Swami Maheshwrananda Mester és Tanítvány szoros kapcsolatot nem mindenki tette magáévá.

Abban az időben Magyarország legjobb jógaoktatójához kerültem, Málnai Tiborhoz. Felkérésére jelentkeztem a Szlovák Yoga Szövetségnél Geza M. Timcak (jelenleg az Európai Unió Jógaszövetségének Elnökénél) 1996-ban induló jóga tanári kurzusára.

A felvételnél egyetlen kikötés volt: már 3 éve valahol rendszeresen jógázni kellett.

1998-ban kaptam meg a segédoktatói oklevelemet, s ezt követően 3 évig kellett még valahol segédoktatóként jógáznom.

2001. májusában lettem nemzetközi jógatanár, Patandzsali „Jóga – szútrái”-ból készült szakdolgozatommal, s Magyarországon az első hét levizsgázott között voltam, mivel sikerült műszeres ellenőrzés mellett (Electoencephalogram EEG Test to measure Brain) Alfa szintre lemennem. Akinek ez nem ment, nem kapta meg a diplomáját. Volt is sírás, zokogás, mert hiába sikerült a gyakorlati, az elméleti vizsga, a sok-sok tanulás, gyakorlás, Géza csak azt engedte tanítani, aki önmagában is meg tudta valósítani a belső békét.

A teljesség igénye nélkül néhány kiemelkedő személyt megemlítek, akitől sokat tanulhattam:

Kővári Katalin, Szép Ferenc, Málnai István (Pike), Jogananda, Vivekananda, Swami Sivananda Radha (Sylvia Hellman), B.K.S. Iyengar, Dr. Baktay Ervin, Dr. Paul Brunton, Kaczvinszky József, Szvami Venkatesananda Brahmarishi Vaszistha egységről szóló tanítása.

1996-tól 7 évig tanítottam heti három alkalommal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pátyi Gondviselés Házában három generációnak, 3 évestől 87 évesig bezárólag, többek között vaknak, csonkolt lábú fantomfájdalomtól szenvedő – soha nem jógázott – szerzetesnek. Kozma Imre Atya meg is jegyezte egyszer: „Mária, ez egy gyógyító tudomány!” 

2005-ben megalakítottam a Pilisi Jógaklubot, a Magyar Jóga Társaság Egyesület tagszervezeteként: Pilisvörösváron, Piliscsabán, Pilisjászfalun, Piliscséven, Pomázon, Budapesten, Esztergomban alakultak csoportjaim, mindig ott, ahová hívtak, s a hallgatók részére minden nyáron jógatábort szerveztem (Őrségbe, Bükkbe, Börzsönybe, Velencei tóhoz).

A jógával kapcsolatos szakirodalom azt mondja: „Mindig akkor találkozik az ember a Mesterével, amikor belülről megérett rá.”

Velem is ez történt. Prof. Aviyogi Suren Goyal New-Delhiből (a „LIVING YOGA” c. könyv írója), megjelent az életemben jógatáborozásunk alkalmából, és felkért a budapesti előadásán az ászanák bemutatására. Amíg Ő magyarázta az ászanák élettani hatását a hallgatóságnak, addig én felvettem a testtartást, s mondta, tanította:

„YOGA IS LOVE”

miszerint társalogj tömören, gondolkodj alkotóan – építően, utazz könnyedén, szavazz becsületesen, várj türelmesen, járj egyenes gerinccel, írj világosan – pontosan, vitatkozz tapintatosan, törekedj eredményesen, lélegezz ütemesen, öltözködj egyszerűen, igyál lassan, egyél mértékletesen, igyekezz komolyan, őszintén, szívből, gyakorolj naponta, böjtölj hetenként, adj nemes lelkűen, vásárolj – befektess megfontoltan, dönts, bírálj emberszeretően, pillants szelíden, szeress tisztán, járj könnyedén, elmélkedj mélyen, ígéretedet betartsd keményen, tervezz előrelátóan, olvass szelektáltan, válogatva, mosolyogj derűsen, kockáztass körültekintően, szolgálj készségesen, énekelj odaadóan, aludj nyugodtan, beszélj csendesen, tanulj szorgalmasan.

Ahogy Yesudiannak is el kellett hagynia Hazánkat a II. világ háború után, ugyanúgy Suren Goyal sem kapott eztán beutazási engedélyt Magyarországra…

Végtelen hálával tartozom Teremtőmnek, hogy a jóga tudományának bölcsességével fiatalon megismerkedhettem, gyakorolhattam és így a munkahelyemről nem hiányoztam, gyógyszert nem fogyasztottam, csak embertársaimat szolgálhattam.

Lövey Ádám Úr, mikor is felkért óraadó tanárnak LOVEYOGA óbudai stúdiójába, gondolkodás nélkül igent mondtam, hisz Mesterem is erre tanított:

„YOGA IS LOVE” 

Remélve, hogy a 90 és 120 perces klasszikus jóga foglalkozásaimon, a bhakti jógán, a karma jógán, a rádzsa jógán, a hatha jógán keresztül sok-sok embernek átadhatom a tapasztalataimat, a BOLDOGASSZONYOKNAK, akik szívük alatt magzatot hordanak meg tudom könnyíteni a szülésre felkészülést, szülési folyamatokat a gravitációs testhelyzetekkel és a szoptatással együtt járó hát- és derék fájásokat, a reggeli frissítő óráimmal a fiatalságot, a kismamákat, az idősebb korosztályt több mint 40 féle légző gyakorlattal, közel 200 testhelyzettel, az ízület lazító gyakorlatokkal (antireumatikus, antignasztikus, energiablokkokat oldó), és a legfontosabb az óra végén a közel fél órás lazítással, – mikor is megtapasztaljuk, hogy a CSEND a legnagyobb energiaforrás – segíthetek még a hátralévő éveimben, akik abban a kegyelemben részesülnek, hogy lehetőséget kapnak megismerni a jóga mélységeit, bölcsességét, a Szanátana Dharma = Örök Törvényen, a Diadalmas – Rádzsa jógán, a megismerés és önuralom tanán keresztül.

Megértettem 28 évesen, miért is tiltották, titkolták előlünk ezeket az ő s i, Krisztus előtti tanításokat, a titkos ösvényt, a belső valóságot.

Szerettem volna abban az időben kiállni a legmagasabb hegyre és mindenkinek hírül adni: jertek, ne féljetek, felfrissítelek, szabadok és boldogok lesztek…, de hamarosan rá kellett jönnöm, hogy a JÓGA NAGYON KEVÉS EMBERNEK VAN FENNTARTVA, hogy találkozhasson a Felsőbbrendű Énnel fény és hang formájában, meditációban, vagy akár álmában!

Mindezeket papírra vetette…

2015. Böjt előhava, Jégbontó hava 14. Bálint napján
Ezen a napon választanak párt a verebek
Ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok
Ételt szórnak a madaraknak
És ezen a Nagy Napon
A budai hegyek lankái közt, a Kunigunda utcában
Löveyék LOVEYOGA háza áll – égre meredőn

Jóga tanárainak hangja hegyen-völgyön át
Szétzengi a Magyar honba Löveyék LOVEYOGA bölcs gondolatát
S mindaz, ki a nemzetféltést lelkén viseli,
Egy percre megáll és a kezét szívére teszi
A Kárpátok közt éljen bárhol, húzva az igát,
Löveyék óbudai LOVEYOGA stúdiójáért elmond egy imát.

Bars Mária mesél jógáról, rovásírásról, az őseinkről, a kettősség és a hármasság kérdéséről, egészségről és még sok érdekességről…

X