Brávácz Alexandra

Hatha jóga, vinyasa flow, női jóga, gerincterápiás jóga

Brávácz Alexandra

Hatha jóga, vinyasa flow, női jóga, gerincterápiás jóga

Területem:

Hatha jóga, vinyasa flow, női jóga, gerincterápiás jóga, gyerekjóga, a 250 órás Hatha jógaoktatóképzés vezető oktatója

 

Területem:

Hatha jóga, vinyasa flow, női jóga, gerincterápiás jóga, gyerekjóga, a 250 órás Hatha jógaoktatóképzés vezető oktatója

 

A jógával először a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán találkoztam, ahova vallásbölcselet-filozófia szakra jártam. Ha onnan visszatekintek, úgy tűnik, mintha eredetileg teljesen másfelé indultam volna el. Pedig nem.

Berlinben nőttem fel, aztán Budapestre költözve jött az ELTE és a német szak, végül közgazdász lettem. Kalandos életem volt, egy Karib-tengeri szigeten, Dominikán, mint búvároktató dolgoztam.

Az életem mindig erről szólt, újra inspirálódni, új utakat keresni. Megtanultam mindig újrakezdeni. Új városok, új országok, új emberek. Folyamatosan kerestem valamit, nyugalmat nem lelve mentem és kutattam. Ennyi keresés után csak még több kérdésem lett és konkrét válaszok helyett jött az életembe a jóga. 15 éve gyakorolom, lassan 10 éve tanítom is ezt a hagyományt. 

A jóga citta vrtti nirodha, azaz megfékezni gondolatainkat, érzelmeinket, végeredményben megismerni önmagunkat. Amióta jógázom, tisztábban rálátok késztetéseimre, hajlamaimra, így döntéseimet nem automatizmusok, szokások határozzák meg. Az évek óta bennem zajló szüntelen kíváncsiság hajtott mindig is. A jóga számomra a test, a lélek és a szellem egysége, egyfajta önterápia.

A jóga lényege nem az, hogy lábunkkal háromszor körbe tekerjük testünket. Többször hallom, hogy azért fél valaki kipróbálni a jógát, mert nem elég hajlékony és edzett. „Kezdő vagyok, jöhetek?” „Még sosem jógáztam, az baj?” Pont ezért csináljuk, mert nem vagyunk elég hajlékonyak és erősek. Csak kezdj hozzá és lélegezz, minden más meg fog történni veled.

A jóga öntanulmányozás és önmegvalósítás. A rugalmatlanság, a görcsök, a félelmek megmutatkoznak a fizikai testen. Ha megtanulod az elméd tudatosan a lélegzeten keresztül figyelni, akkor a hétköznapi életben kezd el működni a jóga. 

A jóga nem sport. Nincs verseny, nincs teljesítmény-kényszer. Bárki, bármikor elkezdheti és újrakezdheti. És nem, a jóga nem csak nőknek való, sőt, évszázadokon keresztül nők nem is gyakorolhatták. A férfiak számára is komoly fizikai és lelki kihívást jelent.

A jóga nem vallás. Bármilyen vallású ember végezheti. Nem a felszínhez, hanem mély önvalódhoz szól. Ha jógázol, önmagad lehetsz. Nem a szereped, akinek szeretnéd, hogy mások lássanak, vagy aki megfelel a szüleid, a gyereked, a főnököd, a munkatársak és a barátok elvárásainak, hanem aki te tényleg vagy. A jógában nincs szereplés, itt megnyugodhatsz.

A jóga lélegzet, a belégzés – kilégzés együttese, folyamatos pulzálása, a jóga maga az élet, az életerő. Megfeszítés – elengedés: a jóga az egység. Erre a kalandra hívlak téged.

Szeretettel várlak!
Brávácz Alexandra

utkozbenjoga.hu

X