És milyen a hálószobád? Tettem fel tegnap a kérdések kérdését egy új tanítványnak, akivel elkezdtük tegnap a jógaterápiát, mert komoly alvásproblémái vannak, most már csak gyógyszerrel tud aludni.
Amikor elkezdek magántanítványként valakivel foglalkozni, sosem az ászanákkal kezdjük. Először is elbeszélgetünk röviden az eddigi életéről, majd megnézem a képletét, nem vagyok asztrológus, de évekig tanultam asztrológiát és térképként alkalmazom – nem elemezgetjük hosszasan, aki ilyet szeretne, talál megfelelő szakembert.
Nagyon fontos az asztrológiában, hogy ne úgy értelmezzük a képletet, mint valami sorsszerű meghatározottságot, amibe bele vagyunk betonozva. Nem. Először is a bolygók csak egyfajta szimbolikus jelentéssel bírnak, ősi megfigyelések eredményeként alakult ki ez a hagyomány, a bolygók nem sugároznak semmit, a szimbolika ereje hat rád, de ők nem kötnek téged, sőt, sokkal inkább megszökött erőkként érdemes rájuk tekinteni, ahogy Mireisz tanár úr mondja. Nagyon szeretem ezt a ’megszökött erő’ kifejezést, mert ez arról árulkodik, hogy ezeket az erőket uralmunk alá lehet vonni, ahol már megszelídített erőkké válnak.
A szelídítés a jóga.
Ha az erő szelíd, akkor téged fog szolgálni, te használhatod őt, nem ő téged, te irányítod és alkalmazod arra, hogy boldog és szabad ember légy. Soha ne hivatkozz arra, hogy te ekkor vagy akkor születtél, nem, nem kell, hogy megkössön, nincs kőbe vésve semmi, ezek csak hajlamok. Tudatosság szükséges persze ahhoz, hogy ne a hajlamok irányítsanak, az erő jó oldalait pedig használni tudd.
Tehát milyen a hálószobád?
A képlet után megnézem mindig az ajurvéda szerinti elemzését, dosháinak összetettségét, a kibillenését. Anélkül, hogy az életmódján és az étkezésen valaki ne változtasson, már bele sem kezdek egy terápiába, aki szeretne változni, annak elengedhetetlen azon változtatni, hogy mikor mit eszik és mikor mit csinál. Csak aki erre hajlandó, azzal megyek tovább. Persze ezt szerencsére hamar belátta eddig mindenki.
A jógaterápia egy rendkívül hatékony eszköz. Nem évekig beszélgetünk arról, hogy mi okozta a jelenlegi problémáidat, nem tárjuk fel a traumákat, aki ezt szeretné, menjen pszichológushoz. A jóga a jelennel foglalkozik. Hogy mi van most. Most csináld másképp, hogy a jövőben ne úgy legyen, mint most. A múltra ránézünk egy pillanatra, hogy tudjam, mi juttatod el téged abba a helyzetbe, amibe beleragadtál most, ami blokkol, ami miatt eljöttél. De nem csócsáljuk, emésztgetjük, hanem az itt és mosttal foglalkozunk. Ha a jelen rendben van, akkor a múlt már teljesen indifferens lesz. Nem hat már, nem számít, nem befolyásol.
Csak a jelen és ezzel a jövő számít igazán a jógában.
Ha valaki hetente egyszer vagy kétszer jár, akkor általában egy-két hónap alatt eljutunk egy alapszintre, ahol már az illető beépítette a hétköznapjaiba az új szokásokat és kezdi megtalálni önmagát. Utána sokszor még évekig maradunk együtt, van, akivel több, mint 5 éve folyamatosan együtt dolgozunk és szinten tartjuk az egyensúlyt, van, aki egy idő után csak kéthetente jön, van, aki még ritkábban, de otthon mindenki szinte minden nap gyakorol.
Mert a jógát életünk végéig tartanunk kell, ha nem akarunk a hajlamaink szintjére újra visszasüllyedni.
Szóval eljutottunk a bevezető feltárás kapcsán ezzel az új tanítvánnyal oda, hogy megkérdezzem, milyen a hálószobája, most nem írom le, hogy, hogy jutottam el ide, de nagyon fontos kérdés volt. Kiderült, hogy gyakorlatilag nincs hálószobája, az ágy iszonyú szűkös helyen van, két fal közé bepréselve egy térbe. Igazából se szoba, se ágy, se semmi. Az asztrológiában jártasoknak írom, hogy a Jupitere a Szűzben van, tehát minden, ami a térrel kapcsolatos, ott az a hajlama, hogy lekorlátozza magát. A Szűz Jupiter a szűk tér.
Na de most jön a lényeg, tudjátok, mit válaszolt? Hogy, de hát nem mindegy, hogy milyen a hálószoba, ott csak alszunk!
Ú G Y I S C S A K A L S Z O M O T T.
Csak alszol?!?
A hálószoba a lakásunk egyik legfontosabb helyisége! Gondolj már bele, melyik tér az, ahol még egyhuzamban ugyanúgy eltöltesz 8 órát? Biztos nem a konyha, biztos nem a kanapés nappali, biztos nem az előszoba vagy a gyerekszoba. A hálószoba a legfontosabb!! És nem Csak alszol, az alvás az egyik legfontosabb tevékenységünk! Ott emészted meg a hétköznapok történéseit, ott emészted meg az életed. Ha ez nem egy megfelelő térben történik, az ébrenléti élet persze, hogy nem működik!
Szeptemberben fogunk részletesen beszélgetni és tanulni is Kata Tromtól egy jógaműhely keretében a terek lelkéről, akit érdekel az otthon tudatos kialakítása, mindenképpen jelentkezzen. Minden tér, amiben laksz, rólad mesél és befolyásol. Hatással van rád. Ezért neked kell őt alakítanod, olyanra, hogy téged támogasson. Hogy az energiaszintedet ne lehúzza, hanem tápláljon.
Tehát nincs olyan, hogy ’csak’ – az életben nincsenek nem fontos dolgok, minden egyes mozzanat fontos és meghatározó és ad vagy elvesz.
Élj te is tudatosan, ebben a jóga egy csodálatos eszköz, használd, akár csoportos órán is el lehet kezdeni az ébredést.
Kata pedig tegnap hozott néhány darabot a két könyvéből, amit meg tudtok nálunk is most kivételesen vásárolni. A műhelyről pedig itt olvashatsz: Tér – lélek – tan // jóga & tér – jógaműhely projektnap
Namaste
Brávácz Alexandra
X