A dinamikus jógairányzatok egyre népszerűbbek szerte a világon, ám fontos különbséget tenni a nevek között, hogy tisztábban átláthassuk melyik jógaórán mire számíthatunk.

Akármilyen jógaóráról is legyen szó akármelyik jógaiskolában, az alap, amelyre építkezünk, mindig a Hatha jóga. (Ezért érdemes Hatha órákra is járni, hogy az alapok minél biztosabbak legyenek.) Ám amíg a Hatha jógában sokszor hosszan kitartunk egy-egy testhelyzetet (ászanát), addig a dinamikus jógaórákon inkább egymásba fűzzük azokat, és folyamatosan mozgunk, a légzésünk ritmusára. De a dinamikus jógaórák között is vannak további különbségek.

Nézzük röviden, mi a legfőbb különbség a “Dinamikus jóga” és a “Vinyasa Flow” (ejtsd: Vinyásza) órák között!

Dinamikus jóga is a Hatha jóga ászanáival dolgozik, ám ezeket folyamatos mozgássá fűzi össze

Dinamikus jóga

A leglényegesebb különbség, hogy a “Dinamikus jóga” így, ebben a szóösszetételben tulajdonképpen csak a mozgásról szól. A 60 perces órákat nagyon precízen építjük fel, és olyan ászanákkal dolgozunk, amelyek a legfrissebb anatómiai ismeretekre alapozva hatékonyan segítik elő a mozgásszerv-rendszer karbantartását. Ezt a mozgásformát a gerinc egészségének specialistája, Almásy Csilla dolgozta ki, nagy hangsúlyt fektetve a testhelyzetek rendkívül pontos kivitelezésére és a gerinc védelmére. A Dinamikus jóga tökéletesen átmozgat, emellett nyújt, erősít, javítja a testtartást és a gerinc egészségét, továbbá jótékony hatással van a belső szervek működésére is.

Vinyasa Flow

A Vinyasa Flow órákon szintén a mozgás van előtérben, ám itt szerepet kap az óra eleji elcsendesedés, valamint a végén a relaxáció. Ezek az órák 90 percesek, és azok számára lehetnek érdekesek, akik szeretnének jobban elmélyedni a jóga világában, nagyobb szeletet megismerni a jóga tudományából. Természetesen nyújtás, erősítés és egészség szempontjából a Vinyasa Flow ugyanolyan kiváló, mint bármelyik dinamikus jógaóra.

A dinamikus jógairányzatok közül a Vinyasa Flow az, amely a leginkább lágy és áramlós stílus, de a “lágy” kifejezés ne tévesszen meg senkit, fizikailag komoly igénybevételre számíthatunk egy-egy ilyen órán.

A Vinyasa Flow jóga folyamatosan áramló mozdulatainak kecsessége egy szint után már művészet

A Vinyasa Flow jógában – elegendő gyakorlás után – a mozdulatokat már-már művészi stílusban fűzzük egymásba, ez adja a “műfaj” szépségét a hatékonyságon túl.

Tehát a Vinyasa Flow is egy dinamikus jógastílus – sőt az Egyesült Államokban ez a legnépszerűbb jógairányzat -, ám a “Dinamikus jóga” így, ebben a szóösszetételben mást jelent.

Ha tehát csak mozogni szeretnél, és az egészség, illetve a feszültség levezetése a célod, a Dinamikus jógaórákat ajánljuk figyelmedbe.

Ha mindezek mellett szeretnéd jobban megismerni a jóga tudományát, elmélyedni az ászanák által megismerhető belső örömben, esetleg szeretnéd jobban megismerni önmagad, akkor a Vinyasa Flow rendszeres gyakorlásával csodákat tapasztalhatsz meg.

Bármelyik jógaórára jössz, a rendszeres gyakorlás hatásaként egyre inkább azon veszed észre magad, hogy életed minden területén hatékonyabb leszel.

Ahogy a jóga segítségével testünk rugalmasabbá válik, mentálisan is rugalmasabbak leszünk, így könnyebben találunk megoldást az életünkben felmerülő problémákra, válaszokat kérdéseinkre.

Gyere, ismerkedj meg segítőkész oktatóinkkal, és éld át magad is a pozitív változást!

Ha kedvet kaptál a dinamikus jógaórákhoz, órarendünk megtekintéséhez klikkelj ide!

Szeretettel várunk!

X