Ha vetted már a fáradságot, hogy megpróbáld kikapcsolni a külvilágot és csak befelé figyelj, akkor megfigyelhetted az elméd működését: például amikor beakad egy zene, és beloopolva pörög a fejedben újra és újra. Vagy a folyamatos belső párbeszédeket, amiket megtörtént vagy elképzelt eseményekre építve folytatsz, vagy magaddal, vagy mással.

De ha egyre gyakorlottabbá válsz az önmegfigyelésben, akkor azt is megfigyelhetted már, amikor ezek a zakatoló, hangoskodó, beragadt zajfolyamok eltűnnek, és egyre tisztábban hallod a belső hangod. És eleinte ez is elég hangos. Éppen ezért megtévesztő is lehet, hogy amit hallasz, az vajon tényleg egy belső hang ami az intuícióidból fakad, vagy csak egy újabb elmefolyamat, egy lenyomat, amiből az elme megpróbál valami nagy bölcsességet kreálni.

Ám ha tovább gyakorolsz és figyeled önmagad, akkor megtapasztalhatsz egy csendesebb belső hangot is. Valami olyat, amit nem hallasz olyan kristály tisztán a fejedben, mint a belső monológokat, de mégis pontosan tudod, hogy mi az a gondolat. Nem vezeted végig hangosan, de mégis ismered a tartalmát. Sőt, meg is tudod állítani, ha úgy kívánod. Engedheted lassan kibontakozni, lépésenként osonva előbújni, de vissza is küldheted a rejtekébe ha valamiért nem akarsz vele foglalkozni.

És aztán ott van mindezek mögött egy legbelső réteg, egy olyan belső hang, ami már nem szavak formájában jelenik meg. Ez inkább csak érzés, intuíció, sugallat, de a tartalma így is érthető, vagy inkább érezhető, ha képes vagy meghallani, megérteni, megérezni, anélkül, hogy közben újra az eggyel hangosabb réteg venné át az irányítást.

Ezek a belső sugallatok, érzések, megérzések – tapasztalataim szerint – olyan folyamatokat indítanak el, amik jobbá, szebbé, boldogabbá teszik az életünket.

Nagyon izgalmas ezen az úton haladni, és bár időnként igencsak nehéz, és előfordul hogy összekuszálódnak a dolgok, de mégis minden nehézség után egy korábban elképzelhetetlennek hitt, óriási lépést vagy képes tenni. És ezek olyan csodás lépések, amelyeket megtéve az életed megváltoztathatatlannak hitt becsontosodásait is ki tudod lazítani, fel tudod oldani, és a ma nagy problémáit könnyedén a hátad mögött hagyni.

Az elme működésének egyre mélyebb megfigyelését és irányítását a meditáción keresztül sajátíthatod el. Számtalan meditációs technika létezik, és ebben is pontosan ugyanolyan fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelőt, a hozzád illőt, a neked működőképes verziót, mint ahogy az a jógagyakorlás, a jógatípus kiválasztásánál is elengedhetetlen. Egy hozzád nem illő ászanagyakorlás, vagy nem szimpatikus jógaoktató csak elveszi a kedved az egésztől. Persze ha igazán elszánt és nyitott vagy, bármelyik jógatípus megfelelhet számodra és/vagy gyakorolhatsz többfélét is, de eddig úgy tapasztaltam, hogy az igazán hatékony gyakorláshoz jól jön, ha egy hullámhosszon vagy a jógatanárral, és van egy olyan jógairányzat, amely vezérfonalként szolgál. Ezért 2020-ban is azon leszünk, hogy minél többen megismerhessetek minél többféle technikát.

 

Boldog, örömteli, emelkedett új évet kívánok a LoveYoga Óbuda csapat nevében!

Ádám

 

A meditációval kapcsolatban rögtön többféle lehetőséget is ajánlunk januárban:

Évindító meditáció: klikkelj ide!

Kundaliní workshop – Neutrális elme vagyis a meditáció tere: klikkelj ide!

Csakrameditáció tanfolyam: klikkelj ide!

Relaxáció órák (vagyis a meditáció előszobája, hiszen a relaxált állapot nélkül nem áll le az elme zakatolása)

Klikkelj ide!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

X