május, 2022

08may09:0012:00A jóga útja // Ki vagyok én? - 8 alkalmas tanfolyam - online is - május 8- Pratjahára

Bővebben

Esemény leírása

Ki vagyok én?
A jóga útja – a jóga fája
A jóga 8 lépcsőfoka
ÚJRA!
Nyolc alkalmas jógatanfolyam az Útközben Jóga Óbuda jógastúdióban
III. ker. Kunigunda útja 18.
www.jogaobuda.hu
 
A tanfolyamon online is részt lehet venni, kérjük, írj emailt ha nem tudsz személyesen megjelenni.
Újra megszervezzük a jóga hagyományát teljességgel bemutató tanfolyamunkat, mely keretén belül mélyebb betekintést nyerhetsz a jóga teljes útjába, olyan gyakorlatokat is megismerhetsz, amit az órarendi óráink keretén belül, az idő hiánya miatt nincs alkalmunk gyakorolni.
 
A műhelymunkák időpontjai:
Március 6. vasárnap, március 27. vasárnap, április 2. szombat, április 16. szombat, május 8. vasárnap, május 29. vasárnap, június 18. szombat, június 26. vasárnap
A foglalkozásokat vezeti: Brávácz Alexandra hatha jóga, Női jóga, Vinyasa Flow, Gerincterápiás jóga, yin jóga és gyerekjóga oktató
“2012 óta vagyok oktató, 2018 óta mesteroktató, 2005 óta jógázom, azóta folyamatosan képzem magam. A jóga számomra hazaérkezés, maga az élet, a belső szabadság és egyensúly megtalálásának művészete és a bennünk lévő erő felébresztése és uralma. A jóga mellett buddhista tanítónak tanulok a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán és stúdiónkban a jógaoktatóképzés egyik vezető oktatója is vagyok. Évek óta vezetek elvonulásokat, ez a tanfolyam is egy kicsit olyan, hiszen jobban bele tudunk menni a részletekbe. Ezt a tanfolyamot is többször meghirdettem már, sokan jelentkeznek, aki hétköznap nem tudnak jönni gyakorolni vagy ha tudnak is jönni, de szeretnének többet tudni erről a hagyományról. Ha te is szeretnél egy kicsit jobban elmerülni a jógában, várlak szeretettel!”
Általános tudnivalók
A jóga hagyománya
A jóga lényege az öntudat és a világgal való kapcsolat megváltoztatása. A jóga egy teljes terápiás rendszer:
a test
a tudat
az érzelmek
és ezáltal emberi kapcsolataink, cselekedeteink, indítékaink ellenőrzése, uralma, tudatosítása és összekapcsolása. Cél, hogy ne legyünk a test, az ösztönös érzelmeink és mintázataink, az automatikusan beinduló gondolatok rabjai, hanem távolságra tegyünk szert, hogy ráláthassunk ezek működésére, ami bizonyos szempontból tárgyilagosságot jelent és egyfajta belső szabadságot, békét, egyensúlyt és nyugalmat hoz az ember életébe. Arra találhatunk válaszokat, hogy ki vagyok én, ki az az én, miért van itt, mi a célja, hogyan tudja elérni az egyén az elcsendesedést, ahol ezekre választ kaphat.
Ehhez a jóga egy rendkívül gazdag eszköztárat kínál, amely nyolc lépcsőfokból áll. Ezen a tanfolyamon mind a nyolc lépcsőfokkal foglalkozunk.
Az ember testéről, tartásáról, izmainak állapotáról, légzéséről,koncentráció képességéről a mentális, érzelmi, gondolati állapotra lehet következtetni. A jó hír az, hogy a képességek fejleszthetők.
A szanszkrit ‘jóga’ szóban a ‘judzs’ gyök igát, összekötést jelent. A test egy ökológiai rendszer. Ha úgy tekintünk rá, mint amelyet kívülről támadnak meg különböző betegségek, azt gondolhatjuk, hogy valamilyen (gyógy)szert beszedve rendbe tehetjük magunkat. Pedig ekkor csak a durva, fizikai test tüneteit kezeljük. A hinduk szerint soha nem a külvilágban van az ok, az ok mindig bennünk van.
Végigjárva a jóga 8 lépcsőfokát viszont egyensúlyba hozhatjuk magunkat.
Egy hétköznapi jógaórán általában csak a különböző testhelyzeteket gyakoroljuk, ami nem baj, csak rendkívül hiányos lesz így a tudásunk, olyan mintha az asztalról csak az előételt vennénk el. Néhány ilyen gyakorlat külső formájukat tekintve még ismerős is lehet számunkra akár a tornaórákról. Egy fontos különbség van: a jógagyakorlatok célja a tudat hullámzásának a megszüntetése, amit a lélegzet megfigyelésével érünk el. Minden gyakorlatot együtt végezzük a lélegzettel, legyen az akár csak egy karemelés. Magasabb szintű gyakorlás pedig az, ha mi irányítjuk a lélegzetet és ezáltal hatással tudunk lenni a tudat állapotára, önmagunk állapotára.
A tanfolyamon megnézzük, mi előzi meg az ászanákat és aztán meg is haladjuk őket, megnézzük azt is, mit tartogat még a jóga számunkra, hogyan lehet tartós egyensúlyt elérni.
A cél a tudatosság elérése, nem a testformálás. A test izmossá, erőssé, sőt akár formássá tétele a jóga úgynevezett járulékos hatása, rendszeres gyakorlással együtt jár a jógával. Ahogy formálódik és erősödik, rugalmassá válik a test, úgy formálódik, erősödik és válik rugalmassá az elme. Igaz ez a többi gyakorlatra is.
Mentális feszültségek, stressz hatására a bizonyos izomcsoportok is befeszülnek. Később, amikor a stresszhelyzet már nem is áll fenn az izom gyakran még mindig feszes állapotban van, ami viszont visszahat és újra megteremti a negatív érzelmeket és gondolatokat indítékokat, cselekvéseket, döntéseket. A jóga szerint a testtartás, a fizikai test állapota tehát alapvető kapcsolatban van a személyiséggel.
A hatha jóga egy többezer éves hagyományos út. Tulajdonképpen az összes jógaóra, még ha más is az elnevezése, a hatha jóga eszköztárát alkalmazza. ‘Ha’ jelentése Nap, ‘tha’ jelentése pedig Hold. A hatha elnevezés tehát arra utal, hogy a kettősségből vezet el minket az egységbe, önmagunk egységébe.
Ezen a nyolc alkalmas tanfolyamon végigjárjuk a jóga összes lépcsőfokait.
A tanfolyamot ajánljuk kezdőknek, újrakezdőknek és mindenkinek, aki szeretné elmélyíteni a tudását a jóga elméletében és gyakorlatában.
A tanfolyamot szombatonként és vasárnaponként szervezzük és egy nyári tábor keretében tovább lehet mélyíteni az ismereteket. A tanfolyamot a tábor nélkül is el lehet végezni, de aki a táborra is jelentkezik, a tábor díjából 5% kedvezményt kap.
Minden alkalommal ászana gyakorlással kezdünk, majd egy rövid szünet után az adott lépcsőfok elméletéről hallhatunk először előadást, majd a lépcsőfok gyakorlatait is megtanuljuk. A jóga egy gyakorlati út, ezért a tanfolyam 70% gyakorlatból és 30% elméleti tanulmányokból áll.
Az alkalmak 9-12 óráig tartanak.
1. Március 6. vasárnap:
Jama – a jógikus erkölcs – mit érdemes elkerülni
2. Március 27. vasárnap:
Nijama – a jógikus életmód – mit érdemes betartani
3. Április 2. szombat:
Ászana – testhelyzet
4. Április 16. szombat:
Pránájáma – a légzés tudománya és irányítása
5. Május 8. vasárnap:
Pratjáhára – az érzékek visszavonása
6. Május 29. vasárnap:
Dhárana – koncentráció
7. Június 18. szombat:
Dhjána – meditáció
8. Június 25. szombat:
Szamádhi – megvilágosodás
Ez nem azt jelenti, hogy a nyolc alkalom alatt megvilágosodunk, de az utolsó alkalommal tanulunk a megvilágosodásról és az oda vezető útról.
A tanfolyam teljes elvégzéséről tanúsítványt állítunk ki.
A tanfolyam ára: 49 900 Ft
– tartalmazza a 8 alkalmat
– gyümölcsöt, magokat
– teát, tisztított vizet
– a jógaeszközök használatát
Mit hoz magaddal a képzésre?
– kényelmes ruhát
– kulacsot
Ahhoz, hogy teljes képet kapj a jóga hagyományáról azt javasoljuk, hogy a teljes sorozatra jelentkezz.
Ha erre nincs lehetőséged, az egyes alkalmakra is tudsz jelentkezni, akkor az egy alkalom ára 9900 Ft.
A helyed 25000 Ft előleggel tudod biztosítani. ami egyben a regisztrációs díj. Ide tudod utalni:
 
Adform Bt. 11101909-21498662-35000008 CIB Bank
A közleménybe írd be a nevedet és a címedet és, hogy a Jóga útja elnevezésű tanfolyamra jelentkezel.
 
A Motibro rendszerünkben be is jelentkezhetsz az egész tanfolyamra vagy az egyes alkalmakra a honlapunkon keresztül, ahol a regisztrációs díjat bankkártyával is fizetheted.
https://loveyoga.hu/bejelentkezes/
 
A képzés az Adform Szolgáltató Bt. (felnőttképzési szám: B/2020/000961) hivatalos felnőttképzési tevékenysége keretében valósul meg.
 
A táborról itt olvashatsz:
Időpont: július 22-25.
helyszín: Balatonfelvidék, Salföld
https://www.utkozbenjoga.hu/salfold2022nyar 

Időpont

(Vasárnap) 09:00 - 12:00

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X