október, 2022

29oct18:1318:13Egynapos Zen elvonulás a stúdióban Papp Ádámmal

Bővebben

Esemény leírása

Zen meditációs 1 napos elvonulás a stúdióban
Foglalkozásvezető: Papp Ádám
Időpont: 2022. október 29. 08:30 – 17:30

Célom ezen az elvonuláson, hogy kedvet, motivációt és támogatást adjak a zen gyakorlathoz, az ülőmeditációra fókuszálva.
Szeretnék ehhez egyszerű, nyugodt környezetet biztosítani, elkerülve a szükségesen túli történeti-kulturális-monasztikus aspektusokat, megtartva viszont a zen eredeti irányvételét és minimalizmusát.
Várlak erre az egynapos gyakorlásra, ahol ülő és sétáló meditációkat gyakorolunk váltogatva, továbbá elméleti tanítást és eligazítást is kaphatnak a résztvevők..
08:30 Mi is a zen? Bevezetés, minimális intrukciók.
09:30 30 perc meditáció
10:00 Ülőpozíció, tartás, légzés, megfelelő hozzáállás.
11:00 30 perc meditáció
11:30 Kérdések, válaszok, pár szó a buddhizmusról.
12:30 Vegán ebéd a helyszínen.
13:30 Jóga és zen – barátságos összehasonlítás. További meditációs technikák.
14:30 40 perc meditáció
15:15 Kérdések, válaszok, további technikák, a meditáció állomásai.
16:00 40 perc meditáció
17:00 Kérdések, válaszok, zárás.
17:30 A vége

Papp Ádám
9 éves koromban, 1986-ban találkoztam először a jógával (Vitray Tamás TV interjúja dr. Weninger Antallal). Gyermeki szívvel nyilván azonnal ki kellett próbálnom a lótusz ülést és pránajáma gyakorlatot. Az érzés annyira megmaradt, hogy innenstől mindig igyekeztem kutakodni ebben az irányban, de a pár alapvető hatha jóga gyakorlatokon túli rész még váratott magára.
14 évesen már kifejezetten zen meditációs gyakorlatot kerestem, de az ország keleti részén, Debrecenben akkor ehhez nem juthattam hozzá, úgyhogy helyette a harcművészetet választottam, végül 14 éven át gyakoroltam Aikidot. Eközben, matematikával töltött egyetemi éveimet követően jött az újabb fellángolás, ekkor három éven át a Maheshwarananda-féle ‘Jóga a mindennapi életben’ hagyományban gyakoroltam.
2003-ban azonban ismét a zen felé fordult az érdeklődésem, és a koreai Szung Szán zen mester hagyományát követve 2005-ben szerzetesjelölt, 2008-ban novícius, 2011-ben bhikku fogadalmat téve szerzetesként éltem.

14 év után, 2020-ban visszaadtam fogadalmaimat, azóta a meditációnak élve-ülve, de világiként igyekszem továbbhaladni az Úton.
Elveim: gyakorlatorientáltság, őszinteség, egyszerűség, érthetőség és az, hogy nincs rizsa.

Kérjük, jelentkezz be a Motibroban:

ÓRAREND

III. ker. Kunigunda útja 18. 2. em.

Az elvonuláshoz nem szükséges előzetes ismeret, gyakorlási tapasztalat, de természetesen mindenkit várunk, olyanokat is, akik rendszeresen meditálnak vagy gyakorolják a zent.
Az elvonuláson teljes jelenléttel a meditációs gyakorlatra törekszünk. A gyakorlatok előtt és után alkalom lesz rövidebb előadásokra, valamint igény szerint kérdésekre és válaszokra az alábbi témákban.
– Igyekszünk tisztázni a meditáció lehetséges értelmezéseit, céljait, irányultságát és módszereit azzal az igénnyel, hogy szemléletünk ne mondjon ellen a vallásoknak, ne is függjön tőlük, de szabadon integrálhassa mindenki, kedve szerint.
– Azokra a a módszerekre és gyakorlatokra fókuszálunk, amik nem választanak le a külvilágról és nem igényelnek speciális feltételeket – azaz: kivihetők az életbe.
– Megnézzük az ülőmeditáció formáját, a lehetséges testtartásokat, a légzést – ezeket folyamatosan javítjuk is.
– Meghatározzuk, hogy pontosan mit és hogyan végzünk a meditáció ideje alatt – ez azért fontos, hogy maga a tevékenység már ne a keresgélésről és bizonytalanságról szóljon.
– Kiemeljük a meditációs folyamat hatásmechanizmusát és útjelzőit, valamint szót ejtünk a lehetséges hibákról, elakadásokról, akadályokról, a meditáció gyakorlatát segítő egyéb tevékenységekről.
– Gyakorlati szempontból áttekintünk pár fejezetet a buddhizmus és a zen történetéből – biztosan nem egyháztörténeti aspektusból, hanem hogy lássuk módszertan, a kultúra és az igények összefüggését. Hasonlóan kitekintünk a keresztény és szúfi misztika idevágó irodalmába.
– Megemlítjük a meditációs gyakorlat pozitív hatásait, hogy meg tudd otthon idokolni, hogy miért gyakorolsz.

Időpont

(Szombat) 18:13 - 18:13

Hozzászólás írása

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X