Ha nem kellek, kellesz

Miért van az, hogy aki nekem kell, annak én nem kellek és akinek én kellek, az nekem nem kell. Szaladsz, rohansz a másik szeretete után. Aki nem elérhető, akinek nem kellesz, na azután loholsz csak igazán. Az elérhetetlen miért tűnik értékesnek? Miért kell az, aki a szeretetét nem önként adja?

Örök játszma.

A tiszta szeretetért, a barátságért, a szerelemért pedig nincs küzdelem és harc. Mert a szeretet energia. Nincs érte törekvés. Nincs kaparás. Az vagy van, vagy nincs két ember között. Viszont, ha futsz valakinek a szeretete után, akkor nap mint nap durván bántalmazod magad. Ha a másik elérhetetlen, akkor folyamatosan azt sugallja, hogy te nem vagy értékes, hogy veled valami baj van. Pedig ez nem így van, sokkal inkább az elérhetetlennel nem stimmel valami, aki nem tud vagy nem mer elköteleződni. A szeretetet nem kivívni kell, nem kiérdemelni, az úgy jön és áramlik, könnyedén, egyszerűen, magától értetődően. Nem kell keményen megdolgoznod érte. Minél jobban kergeteted a másik szeretetét és elfogadását, annál jobban húzódik el tőled. Lux Elvira pszichológusnőnek volt az a mondása, hogy a túl erős fénytől elmenekülünk, de a kellemes, visszafogott fényű lámpa fényéhez közel húzódunk. Amikor egy ilyen embernek a szeretetére vágysz, akkor az egy függő viszony. Valójában a külvilágtól várod a visszajelzést, a megerősítést, hogy te szerethető vagy. Lehet, keveset mondták neked gyerekkorodban, hogy szeretnek. Mindig sorba kellett állni a szeretetért és lehet neked már nem jutott, mire odaértél. A szeretet evolúciós igényed. Hogy miért? Mert ha szerethető vagy, biztonságban érzed magad, ha pedig biztonságban vagy, akkor életben maradsz.

A szeretet az élet záloga.

Ez gyerekkorból jön, hiszen az ember nagyon sokáig a szüleire van utalva. Nem olyanok vagyunk mint mondjuk a kiscsikó, aki pillanatok alatt feláll születés után, hanem akár egy év is eltelik, mire elkezd a baba járni és utána még hosszú évekbe telik, mire önellátó lesz. Mindenki életben akar maradni, az életösztön a legerősebb ösztön. Ott munkálkodik minden cselekedetünk és döntésünk mögött. Ha nem szeretnek, nem érzed magad biztonságban, ha nem érzed magad biztonságban, félsz. Ősi létbizonytalanságot súg az ösztönöd. Ne a külvilágtól várd, hogy te érdemes vagy az életre. Minden élet érdemes az életre, különben nem születtél volna meg. Egy nagyon fontos építőkocka vagy, nélküled az élet nem az az élet lenne. Kellesz, saját jogon vagy itt és maradsz, amíg kell, hogy maradj. Fölösleges időt és energiát pazarolnod azokra, akik nem szeretnek. Te nem leszel más, mert valaki szeret vagy utál. Nem a másiktól függsz. Te ugyanaz vagy. 

Olyanokkal vedd körül magad, akiktől nem kell kérned, nem kell áldozatokat hoznod, amiket egyébként nem is akarsz meghozni, hogy cserébe csepegtessenek neked néhány csepp szeretetnektárt. A morzsákkal sose érd be. Csak az az igaz szeretet, ami könnyen jön, amit nem kell kérni és mégis könnyedén adják maguktól, nem kell érte megharcolni, megszenvedni, megdolgozni. Ne kapaszkodj, ne ragaszkodj, legyél szabad!

Ebben segít a jóga.

Hogy elcsendesül a zaj és tisztán felsejlik az, aki te valójában vagy. Az aki önmagától és önmagáért szerethető. Kezdd ott, hogy megszereted önmagad, akkor nem lesz szükséged arra, hogy a külvilágtól visszaigazolást kapj. Soha nem leszel boldog, ha elérhetetlen emberek után kaparsz. Keresd a támogató, megtartó, elfogadó, nyitott, rugalmas és türelmes szeretet-kapcsolatokat.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon szerethető vagy.

Mi lenne, ha ma úgy kezdenéd a napot, hogy ezt kimondod magadnak?

Namaste, vagyis
Egyek vagyunk a szívünkben.

Brávácz Alexandra

X