Hajnal Orsi

Hajnal Orsi

„A jóga nem csupán egyszerűen testgyakorlás, hanem egy holisztikus szemlélet, egy összetett rendszer: életstílus. ”

Területem:

Hatha jóga

„A jóga nem csupán egyszerűen testgyakorlás, hanem egy holisztikus szemlélet, egy összetett rendszer: életstílus. ”

Területem:

Hatha jóga

A 2011-es év indulásával új életet kezdtem. Szó szerint. Az újév első napjaiban véget vetettem egy régóta rángató, nem támogató kapcsolatnak, egyedül költöztem, elkezdtem saját magamra figyelni és elhatároztam, hogy ezután a saját életemet élem, végre. Merthogy addig mindenki másnak éltem, és saját magamat sokkal hátrébb soroltam a fontosságban, mint azt a mai eszemmel tenném. Léptem, magamért. Ekkor érkezett meg az életembe a jóga, iránymutatásként és egyben mentőövként is; a rendszeres gyakorlás segítségével könnyebben vészeltem át az elengedés, az átmeneti időszak fájdalmait, és segített oldani a testemben megrekedt óriási feszültséget, helyreállítani a tomboló elmém békéjét. A lelkem rövidesen (na jó, hosszú hónapok alatt) szárnyalni kezdett és elindult a kivirágzás. Valójában azóta tudom igazán értelmezni Önmagamat. A befelé indulással kezdtem rálátni arra, hogy én valójában mit szeretnék, mire vágyom, és hogyan tudom megvalósítani azt. Hogy lehet és van is saját véleményem és merem is vállalni azt. Hogy kiállhatok saját magamért, és nem kell áldozatként elszenvednem egy-egy helyzetet, hanem tudok tenni azért, hogy nekem jobb legyen, jogom van a saját boldogságomhoz. És ez a minimum, hogy jól érezzem magam az életemben, a saját bőrömben! A jóga a fizikumom edzése mellett az elmém rugalmasságát is megdolgozta, szembesített az egómmal, az ellenállásommal, és bizony sokszor nagy kihívások elé is állított; és ez így van azóta is a mai napig. Most már nagyon tudok örülni ezeknek az izgalmas helyzeteknek; tudom úgy szemlélni őket, hogy ezek nem problémák, hanem megoldandó feladatok, és boldog vagyok, hogy tudom őket kezelni, méghozzá mosolyogva! Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek nehéz napjaim, de hiszem és tudom is, hogy borúra derű – egy nehézségekkel átégett élethelyzet után újrarendeződés és még nagyobb boldogság következik.
Majd jönnek az újabb lentek és fentek. És ez így van rendjén.

Az életemben a harmóniát, az egyensúlyt keresem. Az érzelmek, érzések és testi érzetek megfigyelése állandó program számomra. Ebből látom azt, hogy körülöttem az emberek és körülmények hogyan működnek közre ebben, mivel járulnak hozzá ehhez az állandó gyakorlatozáshoz – megtalálni a belső egyensúlyt a legszélsőségesebb helyzetekben is. A jóga ebben is megerősít. Emiatt is mondom azt, hogy a jóga nem csupán egyszerűen testgyakorlás, hanem egy holisztikus szemlélet, egy összetett rendszer: életstílus. 

2011 óta mindennapjaim szerves része a jóga gyakorlása, hatha alapú ászanák, meditáció, légzőgyakorlatok; seva – önkéntes szolgálat, satsang – összegyűlni egy társaságban a hasonló érdeklődésű és rezgésű emberekkel, a tudásban együtt lenni és mantrákat, bhajanokat énekelni, zenélni. 
És a Csend. Akár egyedül, akár társaságban, elképesztően feltöltő.
2015-ben szereztem jógaoktatói végzettséget az Art Of Living nemzetközi alapítvány Indiában lévő, bangalore-i ashramjában. Ugyanebben az évben vettem részt a Sarasvati ajurvédikus jógaterapeuta képzésén is.

A saját rendszeres gyakorlásomon keresztül tudom megmutatni a bennem lévő életszeretetet, és a különböző megélt életesemények feldolgozásán át a megtapasztalások értékét.
Ezt a holisztikus szemléletet, a fizikai gyakorlás örömét, és az ezen keresztül megélhető rácsodálkozások szépségét szeretném megmutatni és átadni a hozzám érkezőknek.
Számomra ez az Élet Művészete. 

Várlak Bennetek nagy szeretettel és örömteli mosollyal a jógamatracon (innen és azon túl is)!

Öleléssel,
Hajnal Orsi

X