Hatha jóga

Hatha jóga

Hatha jóga

 A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig Holdat. A Nap és a Hold, a kettősség egységét jelenti a Hatha szóban. A két energia nem egymás ellentéte, hanem egymást kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk az aktív, és a passzív erők között önmagunkban.

A hatha jóga eszköztárát használja mindegyik jógatípus, az egyes órák abban különböznek, hogy van amelyik egy kifejezetten dinamikus hatha jóga óra vagy pl. olyan óra, ami főleg a gerincre fókuszál.

Egy hagyományos hatha jóga óra elmélyült gyakorlásra ad lehetőséget, lassabb, nagyfokú tudatosságot igénylő jógázást tesz lehetővé, az oktató alapos korrekciókat tehet.

„A hatha jóga uralom a test felett. Mindenki a külvilágot szeretné meghódítani,  holott a világon a legnagyobb siker önmagunk legyőzése, és ez egy átlagembernél  a test felett uralommal kezdődik.” mondja Szvámi Véda Bhárati.

Kutatások bizonyítják, hogy a hatha-jóga több ezer éves tudománya harmonizálja az egész testet, szerveket, mirigyeket és az idegrendszert.

A klasszikus jógagyakorlatok (ászanák) mellett az órák során fontos szerepet kapnak a különböző légzőgyakorlatok (pránajáma), a szimbolikus testtartások (mudrák). Az órákat ráhangolódással, rövid bemelegítő gyakorlatsorral, napüdvözlet-variációkkal, álló és egyensúlygyakorlatokkal, fordított és félfordított testhelyzetekkel, majd relaxációval zárjuk.

A hatha-jóga rendszeres gyakorlása fejleszti az izomzatot, hajlékonnyá tesz, növeli az állóképességet, teherbírást, emellett jótékonyan hat az idegrendszerre nyugtatva, energetizálva azt.

Hatására jelentős mértékben csökken a stressz, a gyakorlásokat követően, de akár egy-egy testhelyzet kitartása után is gyakran előfordul, hogy úgy érezzük újjászülettünk, másképp látjuk az addig gondoltakat, megtelünk életerővel. A jógázók mind finomabb érzetek tapasztalására lesznek képesek, ahogy rendszeressé válik a gyakorlás, sokan arról számolnak be, hogy az óra után úgy érzik, mintha kicserélték volna őket. A hatha jóga egy teljes megújulást támogatja.

Ez a gyakorlás pozitív hatása az élet minden területén megjelenik majd, az elmélyült, meditatív gyakorlatfolyam belső békét teremt, melyet magunkkal vihetünk a jógatermen kívüli életbe is, türelmet, kitartást, “egyhegyűséget” tanulunk, melyek átsegítenek a hétköznapok nehézségein.

Október 15-től!

Hatha jóga 1. – alapozó jóga mindenkinek, de főleg kezdőknek, újrakezdőknek

6 hetes alapozó jógatanfolyam kezdőknek Hollósy-Pados Krisztinával
5 + 1 alkalom
Részvételi díj: A tanfolyam egy 5 alkalmas bérlettel látogatható, 5 alkalom áráért 6 alkalommal találkozunk. (Napijeggyel és nagyobb értékű bérlettel is látogatható a tanfolyam, akkor az utolsó alkalommal ingyen vehetsz majd részt, ha egyébként mint az 5 alkalommal ott voltál.)
Ára: 12 900 Ft 
A foglalkozásokat vezeti: Hollósy-Pados Krisztina
Ezt a tanfolyamot neked találtuk ki, ha:
– még sosem jógáztál
– ha már jógáztál, de kihagytál és újra szeretnéd kezdeni az alapoktól
– ha rendszeresen jógázol, de szeretnéd az alapokat precízen megtanulni
– ha szeretnéd rendszeresíteni a gyakorlást
– ha szeretnél légzőgyakorlatokat is tanulni
– ha meg szeretnél tanulni relaxálni, hogy a stresszes élethelyzeteket tudd kezelni
Kezdés:
2021. október 15. péntek 16:30
Utolsó alkalom:
2021. november 19. péntek 16:30
Minden alkalommal más és más ászana csoportot tanulunk meg, egyensúlyozó ászanák, csípőt mobilizáló gyakorlatok, mellkast tágító gyakorlatok, fordított testhelyzetek, méregtelenítő csavarások és plusz 1: relaxációs technikák és office jóga, azaz gyakorlatok, amit az irodában, akér a székeden ülve napközben bármikor be tudsz vetni, ha elfáradtál, vagy egy kis mozgásra, lecsendesülésre van szükséged.
Egy-egy alkalommal egy meghatározott ászanacsoportot (5-7 testhelyzetet) gyakorolunk, megismerjük azok jótékony hatásait.
Végigvesszük, hogy egyes ászanacsoportok mely csakrákkal (energiakerekekkel) vannak leginkább kapcsolatban, hogyan tudunk hatni ezekre az energiaközpontokra.
Minden héten egy-egy pránajamával (légzéstechnikával) is megismerkedünk.
Az órákat rövid ráhangolódással kezdjük és relaxációval zárjuk.
A bérletedet a recepción tudod megvásárolni, ha a tanfolyamra regisztrálni szeretnél kérjük töltsd ki az űrlapot:
Itt a lehetőség, hogy rendszeresítsd a jógát az életedben!


Oktatóink:
Hatha jóga – Brávácz Alexandra, Szűts Márton, Kosik Ágnes, Müller Annamária
Hatha jóga 1. – Hollósy-Pados Krisztina

X