Himalája Hatha jóga

A meditatív hatha jóga egy elmélyült, lassú gyakorlás, amivel képes vagy magadat a jelenbe hozni, nem ragadsz a múltban és nem aggódsz a jövő miatt.

A jógahagyomány az emberi elme képzését tanítja, melynek célja, hogy az egocentrikus személyiségünkkel és a külsődlegessel való azonosulásunk helyébe a tiszta, bölcs és szabad önmagunkról szerzett tudás lépjen.

Iskolánk tanításai Pátándzsáli Jógaszútráinak bölcsességét ötvözik a tantrák filozófiájával és gyakorlataival, valamint azokkal a különleges szóbeli instrukciókkal és beavatási tapasztalatokkal, melyek guruk hosszú láncolatán keresztül adódtak tovább. E tanítások magukba foglalják az összes ismert meditációs rendszer legfontosabb tanait és gyakorlatait, sőt, ezek a rendszerek túlnyomó részben éppen ezen iskolából fejlődtek ki. A légzés-tudatosságot és ezen keresztül a koncentráció növelését és az elmélyedést tapasztalhatjuk meg.

Mindez nem jelenti azt, hogy iskolánk kizárólag a meditáció gyakorlatait tanítja: e rendszerben éppúgy jelen vannak a testhelyzetek (ászanák), a légző-és energetikai gyakorlatok (pránajáma), mint a különféle relaxációs gyakorlatok, és a jógikus alvás (jóga nidrá). Kiemelt fontosságú még az elme csendjének (mauna) gyakorlása.

X