Biztosan sokakkal előfordult már, hogy irigykedve nézett egy másik gyakorlót, vagy épp a jógatanárt, akinek ügyesen ment egy-egy haladó ászana…

Jógagyakorlóként sokszor úgy érezhetjük, hogy tökéletesnek kell lennünk. Biztosan sokakkal előfordult már, hogy irigykedve nézett egy másik gyakorlót, vagy épp a jógatanárt, akinek ügyesen ment egy-egy haladó ászana (jóga póz), például a fejenállás. De az ilyesfajta irigykedés éppen azt jelenti, hogy félreértettük a jóga lényegét. Az ászanák hathatós segítséget nyújtanak abban, hogy megtanuljuk elfogadni saját magunkat, de az ászanák kivitelezése önmagában még nem a jóga lényege. Idővel, a rendszeres gyakorlás által tanulhatjuk meg saját magunk elfogadását, és azt is megérthetjük, miként fejlődhetünk lépésről lépésre.

És természetesen nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy tanuljunk. Van akinek gyorsabban megy az ászanák elsajátítása, van akinek lassabban. Akár hosszú éveken át is eltarthat, amíg egy-egy ászanát úgy tudunk kivitelezni, ahogy “az a nagy könyvben meg van írva”. Ez elsőre talán ijesztően hangzik, ám a jógában nem a cél elérése a lényeg, hanem éppen az odavezető út, és az úton szerzett tapasztalatok.

Ahogy a jóga által egyre jobban megismerjük önmagunkat, egyre inkább azon vesszük észre magunkat, hogy az élet egyéb területein is fejlődni kezdünk. Ám a fejlődést nem lehet siettetni, csak gyengéden elősegíteni lehet. Ha türelmetlenek vagyunk és túl gyorsan akarunk fejlődni, az a jógában is hamar megmutatkozik, méghozzá sérülés formájában. A test egy tökéletes berendezés, és okosan jelzi, ha túl erőszakosak vagyunk önmagunkkal. Amikor egy ászana végzése közben azt érezzük, hogy fáj valamelyik testrészünk, már tudhatjuk, hogy elértük a határainkat. És hiába gondoljuk azt, hogy még nem elég szép az ászana, hiába törekszünk arra, hogy tökéletesen kivitelezzük, ha még nem elég felkészült rá a test, az erőltetés csak sérülést fog okozni. Legyünk hát türelmesek, és apránként, lépésről lépésre haladjunk.

Az egyik legnagyobb kihívás az életben, hogy elfogadjuk magunkat, hogy megismerjük kik vagyunk, és kik nem vagyunk. El tudod fogadni, ha a testfelépítésed még nem alkalmas arra, hogy például könnyedén kézen állj? Gyakorlás közben tedd fel magadnak a kérdést: “Annak az elfogadását gyakorlom-e, hogy jelenleg hol tartok, vagy a vágyat gyakorlom, hogy most azonnal tökéletes legyek?”

A jóga által arra törekszünk, hogy megismerjük önmagunkat, és megtanuljuk elfogadni saját határainkat. Türelemmel ezek a határok egyre kijjebb tolhatók, és egyre többet tudunk. Nem csak egyre több ászanát, hanem egyre több mindent, életünk összefüggéseiről. Ám ha azonnal a tökéletességre vágyunk, vagyis túl gyorsan akarunk célt érni, akkor épp a célt tévesztettük szem elől. És ez rosszabb esetben az ászanák gyakorlása közben akár sérülésekhez is vezethet, vagy ha sérüléshez nem is, de csalódottsághoz, hogy ezt vagy azt az ászanát nem tudtam olyan szépen kivitelezni, mint ez vagy az a gyakorló társam.

A jóga nem verseny. Senkit nem kell legyőzni, senkinél nem kell jobbnak lenni, és nem kell megfelelni senkinek. A jógában csak magaddal “versenyzel”, magadat küzdöd le, magadat fejleszted. Hozzáteszem, a legnagyobb, legsikeresebb sportolók ugyanígy állnak az élethez és az általuk választott sportághoz, annak ellenére, hogy ők másokkal is versenyben állnak. Minél inkább befelé figyelnek, minél inkább ki tudják zárni a külvilágot, a legyőzendő ellenfeleket, és csak saját magukra koncentrálni mindenféle elvárás nélkül, annál nagyobb esélyük van a sikerre. Vagyis éppen az által lesznek sikeresek, hogy nem a sikerességre koncentrálnak, nem azon jár az eszük, hogy mindenképpen övék legyen az aranyérem. Ez legfeljebb motivációt jelent, de nem ez a cél. A cél az, hogy az adott feladatra tudjon koncentrálni a jelenben, élje meg minden pillanatát, és minden figyelmét önmagára irányítsa a feladat kivitelezése közben. Ez az amiben örömét leli minden igazi sportember.

Éppen erre tanít meg a jóga a helyesen kivitelezett ászanák által, ahol a “helyesen kivitelezett” azt jelenti: “jelenleg számodra a lehető leghelyesebb”. Ráadásul pozitív hozadékként a jóga által egyre egészségesebbé válik a testünk. Továbbá ha helyesen gyakorlunk, fejlődik a kitartás, az erő és a türelem.

Tehát a “helyesen kivitelezett” nem azt jelenti, hogy tökéletesen szép az ászana kívülről. Persze törekednünk kell az ászana lehető legjobb kivitelezésére, de csak a saját határainkon belül. Koncentrálj saját magadra, felejtsd el a körülötted lévőket, engedd el a megfelelés kényszerét, és a határokat finoman, apránként, türelmesen tologasd kijjebb, így elkerülöd a sérüléseket, és megtanulod elfogadni önmagad. És ha az ászanák kivitelezése közben erre fordítod a figyelmed a “vágyott cél” helyett, akkor garantált a tartós, belső öröm megélése, ami szép lassan átterjed életed minden területére.

Lövey Ádám

Ha bármilyen kérdésed van a jógával kapcsolatban, írj nekünk! E-mail címünk: loveyoga@loveyoga.hu

Nézd meg órarendünket, és találd meg a számodra leginkább megfelelő órát, itt!

Szeretettel várunk!

X