Ha azt mondanánk, hogy létezik egy nagyon egyszerű légzőgyakorlat a jóga tárházában, ami megerősíti az idegrendszert és hatékonyabb leszel tőle, kipróbálnád?

Mindannyian tudjuk, hogy ha az izmokat rendszeresen eddzük, akkor azok megerősödnek. Ez mindenki számára nyilvánvaló, hiszen szemmel látható eredménye van: az edzés hatására az izmok szépen formálódni kezdenek és emellett természetesen erősebbek is lesznek.

Az a csodás hírünk van, hogy az idegrendszert is meg tudod erősíteni, méghozzá egy egyszerű, háromperces légzőgyakorlat napi háromszori végzésével!

Ráadásul ezt a háromszor három percet többszörösen visszanyered a nap folyamán, mert fókuszáltabb és hatékonyabb leszel, bármilyen tevékenységet is folytatsz.

A gyakorlat a következő:

  • Ülj kényelmesen, egyenes háttal!
  • Végy egy mély levegőt, majd lélegezz ki!
  • Most jön a lényeg! Emeld a jobb tenyered az orrod elé!
  • Zárd a jobb orrnyílást a hüvelykujjaddal, és lélegezz be a bal orrnyíláson!
  • Majd zárd a bal orrnyílást a gyűrűsujjaddal, és lélegezz ki a jobb orrnyíláson!
  • Továbbra is tartsd zárva a bal orrnyílást és lélegezz be a jobb orrnyíláson, majd zárd a jobb orrnyílást és lélegezz ki a balon.
  • Most ismét a balon lélegezz be és a jobbon ki, majd megint a jobbon be és a balon ki. Az ellentétes orrnyílást mindig zárd be!

Végezz ebből 10 kört!

Végig a légzésed természetes ritmusában lélegezz! Az a legjobb, ha közben lehunyod a szemed, és csak a légzésed áramlására figyelsz.

A 10. kör végén végy három mély lélegzetet, és mindegyik után hosszan lélegezz ki!

Ilyen egyszerű a gyakorlat, amelyről tudományosan is bizonyított tény, hogy kiegyenlíti az idegrendszer működését, összehangolja a jobb és a bal agyféltekét és optimalizálja a hormonháztartás működését is!

Próbáld ki, végezd el naponta háromszor, és figyeld meg milyen hatással lesz rád ez az egyszerű légzőgyakorlat. Egy hét után mit tapasztalsz? És egy hónap után?
Ha van kedved, oszd meg velünk a tapasztalataidat, örömmel vesszük!

Ez a jógagyakorlat az ún. váltott orrlyukas légzés (vagy Nadi Sodhana, magyarul “Idegek/energiapályák megtisztítása”) nevű légzőgyakorlat legegyszerűbb változata.

Ennek a gyakorlatnak több variációja is létezik. Ha érdekelnek, csak jelezd nekünk, és szívesen megtanítjuk!

Legyen csodaszép (és hatékony) napod!
Lövey Ádám és Ivett, LoveYoga Óbuda

X