Már bő 30 évvel ezelőtt szóltak arról konkrét tanulmányok, hogy a XVII. században kialakult mechanisztikus fizika elmélete – noha akkoriban úttörő volt – mégsem állja meg a helyét. Igaz ugyan, hogy például Newton, Kepler és Galilei rengeteg olyan új felfedezést tett, ami meghatározó lett az emberiség történetében, ám ehhez kellett egy radikális elhatárolódás a korábbi holisztikus világnézettel szemben, amely szerint minden mindennel összefügg. És ennek a világnézetnek nem a holisztikus szemlélet volt a problémája, hanem az, hogy a kor egyházi dogmáinak korlátai közé szorította tanításait.
 
Nem csoda, hogy ebből a gondolkodásmódból ki akartak törni páran a tudósok közül, ám ők annyira belemerültek az akkori kutatási eredményeikbe, hogy azok teljesen elbűvölték őket. Ez a szintlépés a fizikában tehát akként történhetett, hogy ezek a tudósok szakítottak a hagyományokkal, ezáltal tágították látásmódjukat, és így teljesen új felfedezéseket tehettek.
Igen ám, csak épp átestek a ló túloldalára, és újonnan felfedezett eredményeiket tekintették szentnek és sérthetetlennek, kőbe vésett szabályoknak. Például azt, hogy az atomok között nincs semmi, és soha többé nem is kell már tovább kutatni e témában, mert ez így van és kész. Ezáltal ugyanolyan dogmatikussá váltak ők is, mint amely szemléletmódból korábban maguk is ki akartak törni.
 
A kvantumfizika és a szinkronicitással kapcsolatos felfedezések rámutattak arra, hogy a változás az, ami állandó. Magyarul egyáltalán nem igaz mindenre, hogy kiszámítható. Ami a spirituális úton keresőknek nem újdonság, azt a tudomány is egyre inkább alátámasztja. Vagyis a világ nem egy előre beprogramozott óraműszerű gépezet, ahogyan ezt a XVII. századi fizikusok és filozófusok tartották, hanem folyamatosan újabb és újabb csodákkal lep meg minket. Semmi sincs kőbe vésve. A tudomány és a mítoszok elkezdtek egyre közelebb kerülni egymáshoz, így ismét egy lépéssel közelebb került az emberiség a “nagy felismeréshez”.
A kutatások egyre inkább alátámasztják, hogy azoknak a misztikus erőknek, összefüggéseknek, hihetetlen gyógyulásoknak, illetve változásoknak – amiket sokszor csodáknak nevezünk – van tudományos alapja. És ez egy bíztató irány!
 
A saját sorsunk sincs kőbe vésve, a saját problémáinkra is létezik megoldás, legfeljebb még nem találtuk meg. De mivel mindig van újabb és újabb lehetőség a változásra, még a látszólag becsontosodott problémákból való kitörésre is lehet megoldás, leginkább olyan, amire eddig nem is gondoltunk. Bár a kitörés nem a legmegfelelőbb kifejezés, mert azokat a változásokat amiket magunkon szeretnénk véghez vinni, inkább sok apró, finom lépéssel, mozdulattal tudjuk elérni, nem pedig egyetlen, “jól irányzott ütéssel”. Legyen az bármilyen önkorlátozó mechanizmus, feszültség, betegség… a kitartó munka meghozza gyümölcsét, a gyógyulást, a változást.
 
Maga az elhatározás – hogy megteszem az első lépést, például hogy változtatok, elkezdek valami újat – viszont már egyfajta kitörés. És ha megtettük az első lépést, nagyon fontos lesz az egyensúly a következő két dologban:
– az elfogadás a hibáinkkal kapcsolatban (vigyázat, ez nem beletörődés, csak megértő elfogadás!)
– és a kitartó munka, amellyel változtathatunk, fejlődhetünk.
 
Vagyis elfogadjuk a saját gyengeségeinket, de azzal a tudattal, hogy nem tartanak örökké, és szépen apránként lebontjuk, átformáljuk őket. Ebből a folyamatos átalakulásból merítünk erőt újra és újra, s ez segíti a további változást, a folyamatos fejlődésünket. Ahogyan a fizikusok is újabb és újabb felfedezéseket tesznek, ezzel fejlesztve a saját szemléletmódjukat, a tudomány nézeteit, és végső soron támogatva a változást.
Ebben a szellemben gyakorlunk a hétfő esti jógaórákon, hogy fejlesszük magunkban az alkalmazkodás képességét a világ állandó változásához, és hogy úgy tudjunk változtatni saját magunkon, amely által harmóniában lehetünk a körülöttünk állandóan változó viszonyokkal, a világgal. Amikor ezt írom, épp telihold van, amelynek támogató energiája által könnyebben megy a gyakorlás, a test és az elme is fogékonyabb a fejlődésre, és ez segíthet új felismerésekre ráeszmélni.
 
Kezdő Hatha jógaórák hétfőnként 19:15-kor a LoveYoga Óbuda jógastúdióban.
 
Várlak szeretettel,
Ádám
 
Teljes órarend itt!
X