Óratípusok

Jógairányzatok 

Aerial jóga

A ‘Fly & Flow’ Aerial jógaórán a flow-t, az áramlás élményét a talajról felemelkedve a levegőben is keressük, minden értelemben új dimenziót adva a gyakorlásnak és tapasztalásnak.

Segítségedre lesz ebben egy biztonságosan rögzített, rugalmas selyem anyag, a hammock hinta.

Nem kell hajlékonynak, akrobatának vagy nádszál vékonynak lenned, hiszen ez az anyag segít, erősít, támogat abban, hogy meg tudd tapasztalni a felemelkedést.

5 fontos érv, hogy miért érdemes kipróbálnod és gyakorolnod az aerial jógát:

1.) Az anyag segít abban, hogy a klasszikus jóga ászanákban jobban elmélyülj, megérezd az erővonalakat, az egyes pózokban történő aktivitásokat.

2.) Bizonyos pózok lebegő (aerial) változatai kiváló előkészítő pózok, azaz segítenek abban, hogy a nehezebb, sokszor elérhetetlennek tűnő pózok áldásos hatásait biztonsággal megtapasztalhasd és felkészíti a testet arra, hogy egyszer majd segédeszközök nélkül is fel tudd venni.

3.) Az anyag mozgása, instabilitása miatt egyes pózokban extra erőket és aktivitásokat ébreszt a testben, fejlesztve ezzel az izomzatot és az egyensúlyérzéket, intenzív stimulust adva az idegrendszernek.

4.) Az antigravitációs hatás csökkenti, puhítja a testre ható terhelést, így segíti a pózokban az elmélyülést, nagyobb megnyílást tesz lehetővé, valamint fokozza az izmok, ízületek mobilitását.

5.) Végül, de nem utolsó sorban az anyag segít újra felébreszteni a gyermeki éned. A gyakorlás során a mozgás, a lógás, a hintázás, a tanulás, a kísérletezés kíváncsi, felszabadító örömét tapasztalhatod meg.

Chakra Flow

A Chakra Flow a Vinyasa Flow egyik tematikus változata, melynek témája minden órán egy másik energetikai központ, szanszkrit néven chakra.

A hagyomány 7 ilyen fő energetikai központot ismer, melyek a Gyökércsakra, a Szakrális csakra, a Napfonat csakra, a Szívcsakra, a Torokcsakra, a Homlokcsakra és a Koronacsakra. Hétről hétre az adott csakrához tartozó szerveket, testrészeket vizsgáljuk meg az órán illetve a csakrához tartozó érzelmeket, érzelmi területeket is tisztítjuk, a blokkokat oldjuk. 

A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat, amely három olyan jógastílus találkozásából és tapasztalataiból született meg, mint a Vinijóga (T.K.V. Desikachar),  az Iyengar jóga (B.K.S. Iyengar)  és az Astanga ( Sri. K. Pattabi Jois).

Mint minden jógagyakorlás a Chakra Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében.

Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. Az áramlás ritmusát a légzés adja a légzés és mozgás összehangolása által, lekötve így a figyelmet, hozzájárulva az elme elcsendesítéséhez, amely hatékonyan készít fel az óra végét záró mély relaxációra.

 A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva, továbbá egyes ászanák felvételének módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana.

A Vinyasa Flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan kezeld a változásokat könnyedén úgy, hogy közben megleld a belső békédet és visszatérj az egyensúly állapotába fizikai és lelki síkon egyaránt.

Gerincközpontú jóga

A gerincünk egészsége, rugalmassága jelentős hatást gyakorol közérzetünkre. A gerincközpontú órán hangsúlyosan jelennek meg a gerinccsavarások, és egyéb, a testtudat fejlesztését is szolgáló gyakorlatok.

Az ászanák (testgyakorlatok), a légzéstechnikák és a relaxáció kombinációja elősegíti a jóllétünk megőrzését, az elme elcsendesítését és nem utolsó sorban a stressz káros hatásainak csökkentését.

A gerincközpontú gyakorlás pozitív élettani hatásai: 

  • erősíti, lazítja és nyújtja az izomzatot
  • javítja a tartást
  • oldja a stresszt
  • javítja az emésztést
  • növeli a fizikai és pszichikai teherbírást
  • javítja az általános közérzetet
  • vitalizál

Hangfürdő

A hangfürdő egy olyan különleges élmény, amely relaxáló, tisztító és feltöltő hatással bír. Emeli a rezgésszintet, harmóniát teremt a finom és fizikai testben. Elcsendesíti az elmét, illetve a stresszes, feszült állapotokat segíti megnyugtatni, oldani. A hangfürdő ajánlott akkor is , ha betegségeinken, lelki problémáinkon szeretnénk változtatni, öngyógyításunkat beindítani. A hangok közvetlenül kapcsolnak össze minket az Egyetemes Intelligenciával.

A csoportos hangtál kezelés/hangfürdő menete:

Mielőtt megérkeznél energetikailag megtisztítom a tálakat, a teret, illetve magamat. Jómagam csatornaként leszek jelen a forrás energia és közted.

Neked annyi lesz a dolgod, hogy csak pihenj. A foglalkozás 90 perces, így érdemes kényelmessé varázsolnod a fekhelyedet, lehelyezhetsz magad alá több réteg matracot ill. takarót továbbá érdemes betakaróznod is, mivel melegben könnyebben elernyed az izomzat.

Savászanában vagy bármilyen kényelmes testhelyzetben is feküdhetsz.

Egy relaxációval kezdünk, mivel így sokkal könnyebb lesz ellazulnod, mire kezdetét veszi a rezgés terápia.

A hangfürdő alatt a csakrákhoz tartozó tálak hangjait fogod hallani, a durvábbtól a finomabb felé haladván, tehát a gyökércsakrától a koronacsakráig. Majd három tingsha csengést hallhatsz. Ezután az összes tál egyszerre megszólal és hallhatóak lesznek kombinációk is. Majd utolsó hangok a csend előtt, a koshi hangjai. Végül hagylak pár percet pihenni a csendességben s mozdulatlanságban, hogy elsimuljanak a dolgok. Majd kivezetlek a relaxból.

Kiknek nem javasolt:

– ha antidepresszánst szedsz

– ha pészmékered van

– ha műtöttek, kérlek várj két hónapot mielőtt jönnél

-ha agyvérzésed volt, kérlek várj 3 hónapot mielőtt jönnél

Továbbá érdemes a térben távolabb elhelyezkedned a tálaktól, ha az alábbiak állnak fenn:

– idegrendszeri probléma

– epilepsziás rohamok

– ha kismama vagy

– ha magas a vérnyomásod

-ha daganatos megbetegedésed van

Milyen érzeteket tapasztalhatsz:

– hideg vagy meleg érzet

– bizsergés

-felerősödhet egy-egy testérzet, de a végére meglásd kisimul majd minden

– fejfájás (méregtelenítő hatás miatt)

Hatha jóga és flow

A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig Holdat. A Nap és a Hold, a kettősség egységét jelenti a Hatha szóban. A két energia nem egymás ellentéte, hanem egymást kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk az aktív, és a passzív erők között önmagunkban.

A hatha jóga eszköztárát használja mindegyik jógatípus, az egyes órák abban különböznek, hogy van amelyik egy kifejezetten dinamikus hatha jóga óra vagy pl. olyan óra, ami főleg a gerincre fókuszál.

Egy hagyományos hatha jóga óra elmélyült gyakorlásra ad lehetőséget, lassabb, nagyfokú tudatosságot igénylő jógázást tesz lehetővé, az oktató alapos korrekciókat tehet.

„A hatha jóga uralom a test felett. Mindenki a külvilágot szeretné meghódítani,  holott a világon a legnagyobb siker önmagunk legyőzése, és ez egy átlagembernél  a test felett uralommal kezdődik.” mondja Szvámi Véda Bhárati.

Kutatások bizonyítják, hogy a hatha-jóga több ezer éves tudománya harmonizálja az egész testet, szerveket, mirigyeket és az idegrendszert.

A klasszikus jógagyakorlatok (ászanák) mellett az órák során fontos szerepet kapnak a különböző légzőgyakorlatok (pránajáma), a szimbolikus testtartások (mudrák). Az órákat ráhangolódással, rövid bemelegítő gyakorlatsorral, napüdvözlet-variációkkal, álló és egyensúlygyakorlatokkal, fordított és félfordított testhelyzetekkel, majd relaxációval zárjuk.

A hatha-jóga rendszeres gyakorlása fejleszti az izomzatot, hajlékonnyá tesz, növeli az állóképességet, teherbírást, emellett jótékonyan hat az idegrendszerre nyugtatva, energetizálva azt.

Hatására jelentős mértékben csökken a stressz, a gyakorlásokat követően, de akár egy-egy testhelyzet kitartása után is gyakran előfordul, hogy úgy érezzük újjászülettünk, másképp látjuk az addig gondoltakat, megtelünk életerővel. A jógázók mind finomabb érzetek tapasztalására lesznek képesek, ahogy rendszeressé válik a gyakorlás, sokan arról számolnak be, hogy az óra után úgy érzik, mintha kicserélték volna őket. A hatha jóga egy teljes megújulást támogatja.

Ez a gyakorlás pozitív hatása az élet minden területén megjelenik majd, az elmélyült, meditatív gyakorlatfolyam belső békét teremt, melyet magunkkal vihetünk a jógatermen kívüli életbe is, türelmet, kitartást, “egyhegyűséget” tanulunk, melyek átsegítenek a hétköznapok nehézségein.

Kundalini jóga

A Kundalini jóga egy nagyon erős és gyors módszer arra hogy a test, az elme és a lélek kiegyensúlyozott viszonyának megteremtését elérjük.

A kundalini jógának van egy fajta felemelő ereje, ami ahhoz kell, hogy ezt a szunnyadó belső ősi misztikus energiát fel tudjuk ébreszteni. Az felemelő erő egy másik aspektusa a sebesség. Azt mondják, hogy amit 20 év alatt lehetne elérni, a Kundalini jógával egy év alatt elérhető. Ha az elméd kiegyensúlyozott, és csatlakozni tud a folyamathoz, akkor akár 40 – 90 nap alatt átalakíthatod magad.

A Kundalini jóga gyakorlásának különleges jutalma és ajándéka az, hogy gyorsan szembe tudsz nézni a saját egóddal, és ki tudod törölni a ragaszkodásaid, félelmeid, hogy a lélek fényében vigadhass.

A Kundalini jóga nemtől, kortól, vallástól függetlenül gyakorolhatod. Egyszerű testhelyzeteket (Ászana) veszünk fel, ami mindenki számára elérhető és megvalósítható. Alkalmazunk speciális légzést (Pránájáma), testzárakat (Bandha), meditációkat és mantrákat.

Női jóga

A női nemi működés, a férfiaktól eltérően, ciklikus jellegű, ezért a nő számára a gyakorlást a ciklusa határozza meg.

Az órán figyelembe vesszük, hogy a nő épp hol tart ebben a folyamatban és amennyire csak lehet a csoportban egyéni gyakorlást célzunk meg. A ciklus alatti hormonális változások igénybe veszi testünket, idegrendszerünket, a jógánkat ilyenkor tehát a megváltozott energiaszinthez igazítjuk. Célunk megismerni jobban önmagunkat, egysége kerülni önmagunkkal, a női működésünk megértése és egyensúlyba hozatala által.

Vinyasa Flow

A Vinyasa Flow-ban az izmok statikus és dinamikus kondícióját egyszerre fejlesztjük, így lesz a test erős, ugyanakkor rugalmas is.

A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat, amely három olyan jógastílus találkozásából és tapasztalataiból született meg, mint a Vinijóga (T.K.V. Desikachar),  az Iyengar jóga (B.K.S. Iyengar)  és az Astanga ( Sri. K. Pattabi Jois).

Mint minden jógagyakorlás a Vinyasa Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében.

Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. Az áramlás ritmusát a légzés adja a légzés és mozgás összehangolása által, lekötve így a figyelmet, hozzájárulva az elme elcsendesítéséhez, amely hatékonyan készít fel az óra végét záró mély relaxációra.

Az óra ászanáit az oktató gondosan és tudatosan állítja össze, mindig egy meghatározott célra fókuszálva, ezáltal az összeállított gyakorlatsor óránként változik, míg néhány elem többnyire állandó. A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva, továbbá egyes ászanák felvételének módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana.

A Vinyasa Flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan kezeld a változásokat könnyedén úgy, hogy közben megleld a belső békédet és visszatérj az egyensúly állapotába fizikai és lelki síkon egyaránt.

X