Óratípusok

Jógairányzatok a LoveYoga Óbuda kínálatából

Óratípusok

Jógairányzatok a LoveYoga kínálatából

Aerial jóga

A ‘Fly & Flow’ Aerial jógaórán a flow-t, az áramlás élményét a talajról felemelkedve a levegőben is keressük, minden értelemben új dimenziót adva a gyakorlásnak és tapasztalásnak.

Segítségedre lesz ebben egy biztonságosan rögzített, rugalmas selyem anyag, a hammock hinta.

Nem kell hajlékonynak, akrobatának vagy nádszál vékonynak lenned, hiszen ez az anyag segít, erősít, támogat abban, hogy meg tudd tapasztalni a felemelkedést.

5 fontos érv, hogy miért érdemes kipróbálnod és gyakorolnod az aerial jógát:

1.) Az anyag segít abban, hogy a klasszikus jóga ászanákban jobban elmélyülj, megérezd az erővonalakat, az egyes pózokban történő aktivitásokat.

2.) Bizonyos pózok lebegő (aerial) változatai kiváló előkészítő pózok, azaz segítenek abban, hogy a nehezebb, sokszor elérhetetlennek tűnő pózok áldásos hatásait biztonsággal megtapasztalhasd és felkészíti a testet arra, hogy egyszer majd segédeszközök nélkül is fel tudd venni.

3.) Az anyag mozgása, instabilitása miatt egyes pózokban extra erőket és aktivitásokat ébreszt a testben, fejlesztve ezzel az izomzatot és az egyensúlyérzéket, intenzív stimulust adva az idegrendszernek.

4.) Az antigravitációs hatás csökkenti, puhítja a testre ható terhelést, így segíti a pózokban az elmélyülést, nagyobb megnyílást tesz lehetővé, valamint fokozza az izmok, ízületek mobilitását.

5.) Végül, de nem utolsó sorban az anyag segít újra felébreszteni a gyermeki éned. A gyakorlás során a mozgás, a lógás, a hintázás, a tanulás, a kísérletezés kíváncsi, felszabadító örömét tapasztalhatod meg.

Ashtanga jóga

Ezen az órán alkalmunk nyílik alaposan felkészülni egy vezetett Ashtanga órára. Az első sorozat ászanáit vesszük sorra közösen (ellentétben a Mysore órával, ahol az oktató egyénileg foglalkozik a gyakorlókkal és készít fel az önálló gyakorlásra) és megtanuljuk az ászanákhoz tartozó lélegzetek és mozdulatok számát, valamint az alapoktól sajátíthatjuk el az Ashtanga jóga 8 különböző ágát.

Az “Astanga” szó szerint azt jelenti, 8 ág. 

Patanjali úgy írta őket le, hogy:

Jámák (önmegtartóztatás / önfegyelem gyakorlása)

Nijámák (előírások / erkölcsi szabályok)

Ászanák (testtartások / jógapózok)

Pránajáma (légzés-szabályozás / légzőgyakorlatok)

Pratjáhara (érzékek befelé fordítása / visszavonása)

Dhárana (koncentráció)

Dhyána (meditáció)

és Szamádhi (a tökéletesség állapota)

“Ezek az ágak segítik egymást.

A pránajáma gyakorláshoz egy stabil ászana gyakorlást kell kialakítani és ez lesz a titok nyitja a jámák és nijámák kialakulásának például. Ha helyesen, előre meghatározott sorrendben gyakoroljuk az Astanga jóga sorozat testhelyzeteit (ászanáit), akkor a gyakorló felfedezheti saját potenciálját az emberi tudatosság minden szintjén (fizikai, pszichológiai és spirituális szinteken). Ezen tudományág odaadással és rendszeresen történő gyakorlása eljutottat minket a test és elme szilárdságához.” KPJAYI

Chakra Flow

A Chakra Flow a Vinyasa Flow egyik tematikus változata, melynek témája minden órán egy másik energetikai központ, szanszkrit néven chakra.

A hagyomány 7 ilyen fő energetikai központot ismer, melyek a Gyökércsakra, a Szakrális csakra, a Napfonat csakra, a Szívcsakra, a Torokcsakra, a Homlokcsakra és a Koronacsakra. Hétről hétre az adott csakrához tartozó szerveket, testrészeket vizsgáljuk meg az órán illetve a csakrához tartozó érzelmeket, érzelmi területeket is tisztítjuk, a blokkokat oldjuk. 

A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat, amely három olyan jógastílus találkozásából és tapasztalataiból született meg, mint a Vinijóga (T.K.V. Desikachar),  az Iyengar jóga (B.K.S. Iyengar)  és az Astanga ( Sri. K. Pattabi Jois).

Mint minden jógagyakorlás a Chakra Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében.

Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. Az áramlás ritmusát a légzés adja a légzés és mozgás összehangolása által, lekötve így a figyelmet, hozzájárulva az elme elcsendesítéséhez, amely hatékonyan készít fel az óra végét záró mély relaxációra.

 A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva, továbbá egyes ászanák felvételének módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana.

A Vinyasa Flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan kezeld a változásokat könnyedén úgy, hogy közben megleld a belső békédet és visszatérj az egyensúly állapotába fizikai és lelki síkon egyaránt.

Gerincközpontú jóga

A gerincünk egészsége, rugalmassága jelentős hatást gyakorol közérzetünkre. A gerincközpontú órán hangsúlyosan jelennek meg a gerinccsavarások, és egyéb, a testtudat fejlesztését is szolgáló gyakorlatok.

Az ászanák (testgyakorlatok), a légzéstechnikák és a relaxáció kombinációja elősegíti a jóllétünk megőrzését, az elme elcsendesítését és nem utolsó sorban a stressz káros hatásainak csökkentését.

A gerincközpontú gyakorlás pozitív élettani hatásai: 

  • erősíti, lazítja és nyújtja az izomzatot
  • javítja a tartást
  • oldja a stresszt
  • javítja az emésztést
  • növeli a fizikai és pszichikai teherbírást
  • javítja az általános közérzetet
  • vitalizál

Hangfürdő

A hangfürdő egy olyan különleges élmény, amely relaxáló, tisztító és feltöltő hatással bír. Emeli a rezgésszintet, harmóniát teremt a finom és fizikai testben. Elcsendesíti az elmét, illetve a stresszes, feszült állapotokat segíti megnyugtatni, oldani. A hangfürdő ajánlott akkor is , ha betegségeinken, lelki problémáinkon szeretnénk változtatni, öngyógyításunkat beindítani. A hangok közvetlenül kapcsolnak össze minket az Egyetemes Intelligenciával.

A csoportos hangtál kezelés/hangfürdő menete:

Mielőtt megérkeznél energetikailag megtisztítom a tálakat, a teret, illetve magamat. Jómagam csatornaként leszek jelen a forrás energia és közted.

Neked annyi lesz a dolgod, hogy csak pihenj. A foglalkozás 90 perces, így érdemes kényelmessé varázsolnod a fekhelyedet, lehelyezhetsz magad alá több réteg matracot ill. takarót továbbá érdemes betakaróznod is, mivel melegben könnyebben elernyed az izomzat.

Savászanában vagy bármilyen kényelmes testhelyzetben is feküdhetsz.

Egy relaxációval kezdünk, mivel így sokkal könnyebb lesz ellazulnod, mire kezdetét veszi a rezgés terápia.

A hangfürdő alatt a csakrákhoz tartozó tálak hangjait fogod hallani, a durvábbtól a finomabb felé haladván, tehát a gyökércsakrától a koronacsakráig. Majd három tingsha csengést hallhatsz. Ezután az összes tál egyszerre megszólal és hallhatóak lesznek kombinációk is. Majd utolsó hangok a csend előtt, a koshi hangjai. Végül hagylak pár percet pihenni a csendességben s mozdulatlanságban, hogy elsimuljanak a dolgok. Majd kivezetlek a relaxból.

Kiknek nem javasolt:

– ha antidepresszánst szedsz

– ha pészmékered van

– ha műtöttek, kérlek várj két hónapot mielőtt jönnél

-ha agyvérzésed volt, kérlek várj 3 hónapot mielőtt jönnél

Továbbá érdemes a térben távolabb elhelyezkedned a tálaktól, ha az alábbiak állnak fenn:

– idegrendszeri probléma

– epilepsziás rohamok

– ha kismama vagy

– ha magas a vérnyomásod

-ha daganatos megbetegedésed van

Milyen érzeteket tapasztalhatsz:

– hideg vagy meleg érzet

– bizsergés

-felerősödhet egy-egy testérzet, de a végére meglásd kisimul majd minden

– fejfájás (méregtelenítő hatás miatt)

Hatha jóga

A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig Holdat. A Nap és a Hold, a kettősség egységét jelenti a Hatha szóban. A két energia nem egymás ellentéte, hanem egymást kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A Hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk az aktív, és a passzív erők között önmagunkban.

A hatha jóga eszköztárát használja mindegyik jógatípus, az egyes órák abban különböznek, hogy van amelyik egy kifejezetten dinamikus hatha jóga óra vagy pl. olyan óra, ami főleg a gerincre fókuszál.

Egy hagyományos hatha jóga óra elmélyült gyakorlásra ad lehetőséget, lassabb, nagyfokú tudatosságot igénylő jógázást tesz lehetővé, az oktató alapos korrekciókat tehet.

„A hatha jóga uralom a test felett. Mindenki a külvilágot szeretné meghódítani,  holott a világon a legnagyobb siker önmagunk legyőzése, és ez egy átlagembernél  a test felett uralommal kezdődik.” mondja Szvámi Véda Bhárati.

Kutatások bizonyítják, hogy a hatha-jóga több ezer éves tudománya harmonizálja az egész testet, szerveket, mirigyeket és az idegrendszert.

A klasszikus jógagyakorlatok (ászanák) mellett az órák során fontos szerepet kapnak a különböző légzőgyakorlatok (pránajáma), a szimbolikus testtartások (mudrák). Az órákat ráhangolódással, rövid bemelegítő gyakorlatsorral, napüdvözlet-variációkkal, álló és egyensúlygyakorlatokkal, fordított és félfordított testhelyzetekkel, majd relaxációval zárjuk.

A hatha-jóga rendszeres gyakorlása fejleszti az izomzatot, hajlékonnyá tesz, növeli az állóképességet, teherbírást, emellett jótékonyan hat az idegrendszerre nyugtatva, energetizálva azt.

Hatására jelentős mértékben csökken a stressz, a gyakorlásokat követően, de akár egy-egy testhelyzet kitartása után is gyakran előfordul, hogy úgy érezzük újjászülettünk, másképp látjuk az addig gondoltakat, megtelünk életerővel. A jógázók mind finomabb érzetek tapasztalására lesznek képesek, ahogy rendszeressé válik a gyakorlás, sokan arról számolnak be, hogy az óra után úgy érzik, mintha kicserélték volna őket. A hatha jóga egy teljes megújulást támogatja.

Ez a gyakorlás pozitív hatása az élet minden területén megjelenik majd, az elmélyült, meditatív gyakorlatfolyam belső békét teremt, melyet magunkkal vihetünk a jógatermen kívüli életbe is, türelmet, kitartást, “egyhegyűséget” tanulunk, melyek átsegítenek a hétköznapok nehézségein.

Kundalini jóga

A Kundalini jóga egy nagyon erős és gyors módszer arra hogy a test, az elme és a lélek kiegyensúlyozott viszonyának megteremtését elérjük.

A kundalini jógának van egy fajta felemelő ereje, ami ahhoz kell, hogy ezt a szunnyadó belső ősi misztikus energiát fel tudjuk ébreszteni. Az felemelő erő egy másik aspektusa a sebesség. Azt mondják, hogy amit 20 év alatt lehetne elérni, a Kundalini jógával egy év alatt elérhető. Ha az elméd kiegyensúlyozott, és csatlakozni tud a folyamathoz, akkor akár 40 – 90 nap alatt átalakíthatod magad.

A Kundalini jóga gyakorlásának különleges jutalma és ajándéka az, hogy gyorsan szembe tudsz nézni a saját egóddal, és ki tudod törölni a ragaszkodásaid, félelmeid, hogy a lélek fényében vigadhass.

A Kundalini jóga nemtől, kortól, vallástól függetlenül gyakorolhatod. Egyszerű testhelyzeteket (Ászana) veszünk fel, ami mindenki számára elérhető és megvalósítható. Alkalmazunk speciális légzést (Pránájáma), testzárakat (Bandha), meditációkat és mantrákat.

Mysore – Ashtanga Vinyasa Jóga

Önálló Ashtanga jóga gyakorlás csoportban.

“Az Astanga Vinyásza Jóga gyakorlásnak a legfőbb változatát Mysore Stílusú Gyakorlásnak nevezik, amely egy magas szinten ellenőrzött önálló gyakorláson alapuló óra, ahol a gyakorlók megtanulják az úgynevezett vinyászát. Ez azt jelenti, hogy nem csak a sorozatban lévő ászanákat, jógapózokat tanulják meg, hanem mindegyik pózhoz tartozó lélegzetek és mozdulatok számát.

Az Astanga Vinyásza Jóga egy olyan módszer, amely az indiai Karnataka állambeli Mysoreból származó Sri K. Pattabhi Jois által vált világhíressé.

Az Astanga Jóga egy olyan rendszer, amely előre meghatározott jógapózok sorozataiból áll, a légzés és a mozdulatok összehangolásával, különös figyelemmel a jóga spirituális és meditatív aspektusaira.” Govinda Kai

Minden gyakorló a saját fizikai és érzelmi adottságainak megfelelő ütemben tanul, ezért a gyakorlás eleinte lehet csak 30 vagy később akár 90 perces is. Az oktató mindenkivel egyénileg foglalkozik és segít az önálló gyakorlás elsajátításában. A megadott 120 perces időintervallumon belül bármikor lehet érkezni, a gyakorlást legkésőbb 11.45-ig kell befejezni.

Semmilyen elődleges tudás, tapasztalat nem szükséges, teljesen kezdő gyakorlók is látogathatják ezt az óratípust, de ha először tervezel ellátogatni a Mysore órára, akkor küldj  egy e-mailt a nora.c.yoga@gmail.com címre, egyéb esetben bejelentkezés nem szükséges.

Női jóga

A női nemi működés, a férfiaktól eltérően, ciklikus jellegű, ezért a nő számára a gyakorlást a ciklusa határozza meg.

Az órán figyelembe vesszük, hogy a nő épp hol tart ebben a folyamatban és amennyire csak lehet a csoportban egyéni gyakorlást célzunk meg. A ciklus alatti hormonális változások igénybe veszi testünket, idegrendszerünket, a jógánkat ilyenkor tehát a megváltozott energiaszinthez igazítjuk. Célunk megismerni jobban önmagunkat, egysége kerülni önmagunkkal, a női működésünk megértése és egyensúlyba hozatala által.

Nyolcfokú jóga

Patandzsali a jógaszútrában, a jógát rendszerbe foglaló művében a gyakorlást nyolc lépcsőfokra bontja, ezt hívjuk rádzsa, vagyis királyi jógának. Nagyon hasznos így szemlélni a jógát hiszen ez tükrözi valóban a hagyományt, az eredeti elképzelést, hogy a jóga sokkal több, mint testgyakorlat.

Más védikus írások is, mint pl. az Upanisadok, jógával foglalkozó részei rendszerbe foglalva jól értelmezhető képet nyújtanak a jóga teljes folyamatáról. Ez a jógaút folyamatként alapelveket tisztáz, irányelveket és módszereket ad a jógát gyakorlóknak. 

Nyolcfokú jógának azért neveztük el ezt az órát, mert ezen alkalommal az egyes lépcsőfokokat fogjuk gyakorolni, mindig mást és az óra mindig jógafilozófiai előadást, beszélgetést is tartalmaz. Az ászanán kívül mindenről lesz szó, hiszen azt az órarendi kereten belül bőven gyakorolhatjátok számos stílusból kiválasztva számotokra a legmegfelelőbbet. Ezeken a pénteki alkalmakon tehát a hagyományos rendszert, a teljes „jóga-létra” elemeit vesszük, gyakorlati és elméleti szinten egyaránt. Azon a létrán haladunk, amin halad a jógi, annak érdekében, hogy elérje a samadhi állapotot, a megszabadulást vagy megvilágosodást, az ellobbanást, a jóga valódi célját, a citta vrtti nirodha állapotát. A nyolcfokú, királyi jóga elméleti hátterének ismerete elengedhetetlen annak, aki komolyan veszi ezt a hagyományt, aki erre az ösvényre lép.

Ezen az órán az alábbiakat gyakoroljuk és hallhattok előadást is a témákról:

1. JÁMÁK
Az erkölcsi fegyelemmel kapcsolatos irányelvek: mitől tartózkodjunk
1. Erőszakmentesség (ahimszá)
2. Az igazsághoz való ragaszkodás (szatja)
3. A nem lopás (asztéja)
4. Önkontroll önmegtartóztatás (brahmacsárja)
5. Elengedés – érzéki élvezetektől tartózkodni (aparigraha)

2. NIJÁMÁK
A magatartásra vonatkozó szabályok mit kövessünk
1. Tisztaság (szaucsa)
2. Megelégedettség (szantósa)
3. Lemondás (tapasz)
4. Tanulmányozás (szvádhjája)
5. A tettek és az akarat a Legfelsőbb Lénynek, Isten akaratának való alárendelése (Ishvara pranidhána).

3. ÁSZANÁK II.46. – erről a lépcsőfokról csak hozzávetőlegesen lesz szó, de ászanákat nem gyakorolunk ezen az órán
Jógagyakorlatok: olyan fizikai gyakorlatok, amelyek testi és mentális egyensúlyt adnak a gyakorló jógi számára. Ezek a testtartások nem tornagyakorlatok, hanem inkább hol hosszabb, hol rövidebb ideig megtartott testhelyzetek, amelyek révén az ember megtanulhat uralkodni a test és annak folyamatai felett. Az ászanák csökkentik a fáradtságot, megnyugtatják az idegeket és fegyelmezettségre szoktatják a tudatot, nő a test rugalmassága, hajlékonysága, ereje, a gyakorlatoknak méregtelenítő hatása is van. Ezt a lépcsőfokot szoktuk legtöbbet a mai világban a jógastúdiókban gyakorolni.

4. PRÁNÁJÁMA II.49.
Az életerő vagy más szóval, életenergia szabályozása, a légzésen keresztül történik az energiaáramlás feletti uralom gyakorlásával. A különböző fizikai gyakorlatok elvégzése során a jógi megértheti a finomabb szinteket is, amelybe a prána is tartozik. A prána az életenergiának az első egységét jelöli, amely életet ad minden olyan energiának, amely a fizikai és mentális folyamatokban részt vesz. Így a prána az, amely közvetlenül fenntartja és aktívan tartja (életben tartja) a testet és az elmét, tehát az embert, Ezen alkalmakkor légzőgyakorlatokon keresztül ismerkedünk a jógával.

5. PRATJÁHÁRA II.54.
Az érzékek visszavonása és befelé irányítása. A tevékenységek közben az elme kapcsolatba lép környezetünkben található érzéktárgyaival, az öt érzékszervi működésen, a halláson,az érintésen, a látáson, az ízlelésen és a szagláson keresztül. Lesz szó az 5 elemről is, ezen a gyakorláson megismerkedünk jobban az érzékszervi tapasztalással és kísérletet teszünk arra, hogy el tudjuk engedni azt.

6. DHÁRANA III.1.
A koncentráció gyakorlásához az ember az elméjét minden irányból visszavonja és erejét a további befelé vezető utazásra összpontosítja. Hogy ezt lehetővé tegye a jógi segítségül hív egy koncentrációs tárgyat, mint például egy mantrát (az elme megtisztítását szolgáló imát), vagy egy formát, egy képet vagy bármilyen más külső tárgyat. A hosszan tartó koncentráció vezet a következő lépcsőfokhoz, ami a meditáció.

7. DHJÁNA III.2. JÓGANIDRA
A meditáció a koncentrációnak egy fejlettebb állapota, amelyben az összpontosítás megszakítás nélkül árad és amelynek nincs tárgya. A meditáció szakadatlan folyamatában nyilvánul meg a tudatalatti. A stúdióban Papp Ádám és Süle Bara tart zen meditációt, így ezen alkalmakkor a meditáció előszobáját, a jóganidrát, a tudatos alvás gyakorlatot fogjuk gyakorolni. Vezetett vizualizációkkal haladunk önmagunk középpontja felé. 

8. SZAMÁDHI III.3.
A jóga utolsó foka a lelki elmerülés,a megszabadulás, a beteljesülés„az az állapot, amelyben akaratlanul minden kérdésre választ kapsz. A jógahagyományok hangtalan hangnak, a csend vagy a boldogság és béke legfelsőbb állapotának nevezik, amelyben a lélek tisztán látja és aktívan éli lelki azonosságát, formáját (szvarúpa). Végső célunk a samadhi állapotának elérése.

Stresszoldás jóga

Az óra középponti eleme a stressz mentesítés, a nyugalom megteremtése illóolajok használatával.

Erre az óratípusra olyan gyakorlókat várunk szeretettel akik tapasztalnak bármiféle stresszt az életük során – tehát mindenkit. 

A stressz és a vele járó kellemetlen tünetek mindannyiunk életének része, de ezen a könnyű, átmozgató jóga órán elengedjük ezeket a negatív hatással bíró jelenségeket.

Beszélünk a háttérben meghúzódó érzésekről testi és lelki szinten, és gyakoroljuk hogyan válhatunk érzelmileg rugalmasabbá és ellenállóbbá a stresszel szemben. 

Az órák nem épülnek egymásra, bárki csatlakozhat mindenféle előképzettség vagy jóga ismeret nélkül.

Az órákon az egyszerűbb jóga gyakorlatok mellett más technikákat is alkalmazunk, mint például légzésfigyelés, meditáció és aromaterápia.  

“Pattabhi Jois szerette mondogatni, hogy „A jóga nem testedzés…!” ami arra utal, hogy mennyire fontos észben tartani, hogy a tradicionális jóga legfőbb célja nem az, hogy fizikai, testi képességeinket erősítse, hanem a jóga egy mélyreható felfedezés az ember spirituális, mentális és érzelmi világának.” Govinda Kai

Szenior jóga

A mozgás minden életkorban, minden életkörülmény, egészségi állapot esetén elkezdhető, sosem késő. Bármit lehet javítani fejleszteni, így van ez a fizikai, lelki, szellemi állapot tekintetében is. A jóga idősebb korban is segít, hogy aktív, teljes életet élhessünk.

Azonban nemcsak a kor előrehaladtával megjelenő kihívásokkal szembe nézőknek, de mindazoknak ajánljuk, akik:

– egy bizonyos kor felett is aktív életet élnek és ezt meg is szeretnék tartani

– valaha sportoltak, de életkörülményeik változtak, a rendszeres mozgás háttérbe szorult

– jelentős súlyfeleslegtől megszabadulnának túlzott ízületi terhelés nélkül, élvezettel, lépésről lépésre szoktatva magukat a mozgáshoz

– bármely oknál fogva mozgásukban korlátozottak

– betegség, sérülés, műtét miatt csak fokozatosan térhetnek vissza újra az aktív mozgáshoz

A szenior jóga gyakorlatsorai a hatha jóga különleges eszköztára épülnek. A tudatosan, lassan végzett test- és légzőgyakorlatok által a testben kialakult feszültségek feloldódnak, frissül az idegrendszer, javul az immunrendszer és az állóképesség. Segít az öregedési folyamatok lassításában. A belső szervek jótékony masszírozásban részesülnek, mely fokozza működésüket, így javulnak az emésztési folyamatok, keringés fokozódik, az anyagcsere gyorsul. Enyhülnek az ízületi bántalmak, a mozgás egyre könnyedebbé, a test rugalmasabbá, lazábbá válik. Javul a testtartás és  az egyensúly, normalizálódik a vérnyomás.

A pozitív gondolkodás, a derűsebb kedélyállapot kerül túlsúlyba, javul a közérzet, a fizikai erőnlét, az egyén vitálissá, energikussá válik.

Kiváló prevenciós eszköz mindazok számára, akik változtatni, javítani szeretnének az életmódjukon, életminőségükön. Nem kell kivitelezhetetlen gyakorlatokra gondolni, mindenki a saját ritmusában, az éppen aktuális egészségi állapotának megfelelően gyakorolhat.

Vinyasa Flow

A Vinyasa Flow-ban az izmok statikus és dinamikus kondícióját egyszerre fejlesztjük, így lesz a test erős, ugyanakkor rugalmas is.

A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat, amely három olyan jógastílus találkozásából és tapasztalataiból született meg, mint a Vinijóga (T.K.V. Desikachar),  az Iyengar jóga (B.K.S. Iyengar)  és az Astanga ( Sri. K. Pattabi Jois).

Mint minden jógagyakorlás a Vinyasa Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében.

Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. Az áramlás ritmusát a légzés adja a légzés és mozgás összehangolása által, lekötve így a figyelmet, hozzájárulva az elme elcsendesítéséhez, amely hatékonyan készít fel az óra végét záró mély relaxációra.

Az óra ászanáit az oktató gondosan és tudatosan állítja össze, mindig egy meghatározott célra fókuszálva, ezáltal az összeállított gyakorlatsor óránként változik, míg néhány elem többnyire állandó. A statikusabb jógastílusokkal szemben az ászanák viszonylag rövid ideig vannak kitartva, továbbá egyes ászanák felvételének módja ugyanolyan fontos, mint maga az ászana.

A Vinyasa Flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan kezeld a változásokat könnyedén úgy, hogy közben megleld a belső békédet és visszatérj az egyensúly állapotába fizikai és lelki síkon egyaránt.

Yin jóga

A yin jóga a kínai 5 elem tanára épül. 5 minőség, amely megtalálható a mi természetükben is, úgy mint az Univerzumban mindenhol. Az 5 minőséghez energiaközpontok, szervek tartoznak, és a szervekhez meridiánok. A meridiánpályákat stimulálják a yin jógában használatos testhelyzetek.
A Yin jóga a kötőszöveteket célozza meg, úgy mint a szalagokat, csontokat, izületeket, és a fasciát, amelyeket nem igazán dolgoztatunk meg az aktívabb, dinamikusabb jóga gyakorlás során. A Yin jóga ezért remek kiegészítője minden yang típusú gyakorlásnak.
Gyakorlás alkalmával önmagunkkal kapcsolódunk össze mélyebben, s ráhangolódunk a lélegzet valódi természetére, tudatosítva annak számos érzetét. Megengedjük magunknak, hogy tisztán érezzük önmagunkat és mindazt, ami bennünk történik. A yin jóga a befele fordulásról, egy finom tápláló minőségről, az elcsendesedésről, egy meditatív állapotról szól.
 
Fizikailag azon a határon maradunk, ahol előfeszítés mentesen, kiegyensúlyozott légzésritmussal meg tudunk maradni hosszabb ideig a mozdulatlanságban. 
Mentális szinten létrehozunk önmagunk számára egy stabil, biztonságos, pozitív, tápláló, elfogadó, megengedő teret, ahol ellazulhatunk és elengedhetjük magunkat. 
Gyakorlásunk visszatükrözi az életünket, ahogyan önmagunkkal (is) bánunk. 
A yin jóga célja a bennünk lévő szélsőségek és töredezettségek egyesítése, harmonizálása, és az Önmagunk igaz természetéhez való visszatalálás, s végső célja a felébredés Önvalónkra. Önmagunk kiteljesítése, a magunkban hordozott belső mag kivirágoztatása.

Zen meditáció

Az órákon teljes jelenléttel a meditációs gyakorlatra törekszünk. A gyakorlatok előtt és után alkalom lesz rövidebb előadásokra, valamint igény szerint kérdésekre és válaszokra az alábbi témákban.

– Igyekszünk tisztázni a meditáció lehetséges értelmezéseit, céljait, irányultságát és módszereit azzal az igénnyel, hogy szemléletünk ne mondjon ellen a vallásoknak, ne is függjön tőlük, de szabadon integrálhassa mindenki, kedve szerint.

– Azokra a a módszerekre és gyakorlatokra fókuszálunk, amik nem választanak le a külvilágról és nem igényelnek speciális feltételeket – azaz: kivihetők az életbe.

– Megnézzük az ülőmeditáció formáját, a lehetséges testtartásokat, a légzést – ezeket folyamatosan javítjuk is.

– Meghatározzuk, hogy pontosan mit és hogyan végzünk a meditáció ideje alatt – ez azért fontos, hogy maga a tevékenység már ne a keresgélésről és bizonytalanságról szóljon.

– Kiemeljük a meditációs folyamat hatásmechanizmusát és útjelzőit, valamint szót ejtünk a lehetséges hibákról, elakadásokról, akadályokról, a meditáció gyakorlatát segítő egyéb tevékenységekről.

– Gyakorlati szempontból áttekintünk pár fejezetet a buddhizmus és a zen történetéből – biztosan nem egyháztörténeti aspektusból, hanem hogy lássuk módszertan, a kultúra és az igények összefüggését. Hasonlóan kitekintünk a keresztény és szúfi misztika idevágó irodalmába.

– Megemlítjük a meditációs gyakorlat pozitív hatásait, hogy meg tudd otthon idokolni, hogy miért jársz ide.

Az alkalmakon való részvétel egyik feltétele, hogy egyrészt azért gyere, amit csinálunk, hogy ne pótcselekvést valósíts meg a meditáció ideje alatt. A másik fontos dolog: képesnek kell lenned őszintén beszélni a meditációs tapasztalataidról akár csoportos, akár személyes formában – ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy feltárjuk az esetleges hibákat.

Ha bármikor bármilyen kérdésed megjelenik a fenti témákban, kérünk, ne
felejtsd el. Jegyezd meg és hozd el legközelebb!

X