Bars Mária Klasszikus jógaóráit mindenféle korosztályú vendég látogatja, ám egy valami közös bennük: mindannyian sokkal jobban érzik magukat amióta jógáznak!

Éppen ezért itt most nem is írunk részletesen Mária jógaóráiról, hanem megosztjuk a tapasztalatokat, amelyeket a hozzá járó jógázók írtak.

Próbáld ki te is Mária Klasszikus jógaóráját keddenként 10 órától, vagy csütörtökönként 17:30-tól. Bejelentkezés nem szükséges!

Cím: 1037 Budapest, Kunigunda útja 18.

Telefon: +36 30 456 0462 vagy +36 20 269 8832

E-mail: loveyoga@loveyoga.hu

Tapasztalatok, vélemények a jógáról, Bars Mária csoportjának néhány résztvevőjétől:

“Kedves Mária!
Szeretném megköszönni Neked azt a lelkesedét amivel a jóga útján elindítottál!
Szeretném megosztani Veled azt a tapasztalatomat, amit a néhány hónapos jógaórák után észrevettem magamon.
Gyermekkorom óta küzdök a tanulási zavarokkal: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia.
Nehezen tanul a gyerek ! – mondták.
Elvégeztem a főiskolát is, de kétszer akkora erőfeszítés kellett hozzá, mint másnak. Közben megértettem mi a tanulási nehézségem oka és kutattam azt a módszert , amivel némileg javítható a helyzet.
Átmeneti javulást tapasztaltam is.
Néhány napja viszont tapasztaltam tevékenységeimen, hogy már nem okoz olyan gondot hosszabb szöveg elolvasása, nem jelentenek kihívást a számok és az írásom is rendezettebb, nem görcsös.
Egyértelműen a jóga hatásának tudom be ezeket a pozitív változásokat!
Elmondhatom, hogy 57 évesen életem olyan problémáját látom megoldódni ami gyermekkorom óta elkísért.
Köszönöm!”
– Majzik Erika

“40 évesen a mozgáshiány és a szülés miatt gyakran fájt a hátam. Lúdtalpam is kialakult. Néha annyira fájt a lábam, hogy alig tudtam ráállni. Bizonyos jógagyakorlatok nagyon jól megerősítették a lábam inait, izmait, szalagjait. Mióta rendszeresen jógázom, nincs problémám a lábammal.
A derékfájás szintén nagyon gyorsan rendeződött a jógának köszönhetően.
Amikor úgy alakul néha, hogy nem jutok el jógázni, akkor itthon végzek el bizonyos gyakorlatokat, amivel nagyon gyorsan elmúlik a hátfájásom.
De nem csak testileg segít, hanem lelkileg is. Jobban bírom a stresszt, segít ellazulni. A jógaórán teljesen ki lehet kapcsolni, a hétköznapok problémáit elfelejtjük.
Persze egyáltalán nem mindegy, hogy ki tartja a jógát. Én annyi szeretetet, kedvességet, jóságot kapok Bars Máriától, hogy nem csak a testi, hanem a lelki regeneráció is csodálatos Vele!”
– Nemes Erika védőnő

“Másfél éve veszek részt a jógaórákon.
Azelőtt reggelente gyakran ébredtem fejfájásra, melyet az elmeszesedett nyakcsigolyáim okoztak. A stressz miatt gyakran becsomósodtak a nyak- és vállizmaim, ez is sokszor erős fejfájást okozott. Rendszeresen jártam masszázsra, ami kb. 1 hónapig enyhítette panaszaimat. Mióta jógázom, ezek a problémák csak ritkán jönnek elő.
Úgy érzem jobb lett a tartásom. Jól esik, ha kihúzom magam. Kb. évente 2 alkalommal szenvedtem lumbágótól, amit egy-egy váratlan rossz mozdulat váltott ki. Több napos fájdalommal és mozgásképtelenséggel járt. A jógázás óta még nem volt ilyen problémám.
Azelőtt csak felszínesen vettem levegőt, gyakran éreztem, hogy légszomjam van. Jó érzés, hogy most már nagyokat lélegzek, a tüdőmet meg tudom tölteni levegővel. Korábban orrsövényferdülés miatt csak az egyik oldali orrlyukamon kaptam levegőt. A váltott orrlyukú légzések hatására már mind a két oldalon egyformán tudok lélegezni.
A jógaórák kezdetén az OM mantránál szívem mindig zavaróan össze-vissza kalimpál, az óra végére teljesen nyugodt, egyenletes lesz a szívverésem.
Egy balesetben 7 éve térdszalag szakadást szenvedtem. Másfél év gyógytorna után jutottam csak el oda, hogy úgy tudok járni sík talajon és lépcsőn, mint azelőtt. Beszűkült a térdem mozgása, térdelni, guggolni egyáltalán nem mertem, nem tudtam. A jógaórákon fokozatosan szoktattam hozzá magam az új helyzethez. A térdelés már többnyire nem okoz problémát. A lábamra még nem tudok ráülni, de próbálkozom vele, és hiszek abban, hogy idővel ez is sikerülni fog. Az egyensúlyérzékem és az emésztésem jobb lett.
A jógaórákon minden hétköznapi probléma, gond feledésbe merül. A jóga testem minden porcikáját átmozgatja, és a lelkemre is nagyon jó hatással van. A meglehetősen stresszes munkahelyemen is nyugodtabbnak érzem magam.
Köszönöm Máriának, hogy mindezeket a pozitívumokat megtapasztalhattam!”
– Bádiné Kati, gyógypedagógus

“Mit kaptam a jógától és miért vagyok hálás a jógának?
Csak 2 éve jógázom, 62 éves vagyok. Úgy találtam rá a jógára, hogy volt egy nagy elesésem az utcán, ahol jól bevertem a térdeimet, de a legnagyobb baj az volt, hogy a bal lábam sarka környéke nagyon meghúzódott. Gondoltam, majd elmúlik. Vártam-vártam, nagyon óvatosan használtam a bal lábam, sőt már annyira óvatosan, hogy azt vettem észre, hogy valami nem jó az egész lábammal. Nem használtam, csak nagyon minimálisan. Éreztem, hogy ebből baj lesz, ha nem változtatok ezen. Orvoshoz nem szerettem volna menni, észrevettem egy hirdetés, ami jógázásra hívott. Mint tudjuk nincsenek véletlenek. Fél év sem telt el, azt vettem észre, hogy simán tudok menni a bal lábammal és már el is felejtettem, hogy milyen problémám volt vele.Mi ez, ha nem a jóga áldásos hatása ?
Idén voltam a Szent Jakab úton – El Camino-n. 120 km, 5 nap alatt. Nagyon nehéz volt, de megcsináltam. 50 %-ban a jógának köszönhetem, hogy 62 évesen végig tudtam menni, nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is!
Kollégáim is mondták többször, hogy mi történt velem, annyira más vagyok, sokkal nyugodtam, pozitívabb és milyen kiegyensúlyozottnak tűnök. De ez nemcsak a látszat, ez így is van!
Hálás vagyok, hogy rátaláltam a hirdetésre, és ameddig csak tudok jógázni fogok. Nekem nagyon sokat adott és ad folyamatosan most is.
Köszönöm, hogy megoszthattam!”
– Bánki Zsuzsanna 62 éves

“Nem volt alkalmam ott szóban elmondani, hogy köszönöm a több mint 10 év alatt Tőled kapott sok hasznos tanítást, a szeretetett, mely áradt Belőled mindannyiunk felé. Sok erőt és tapasztalást merítettem a Veled, Veletek töltött tízen…… év alatt.
Hadd búcsúzzak Babits szép versével ami esküvői meghívónk mottója volt (ez már nagyon régen volt) és azóta is hitvallásomnak tartom:

Babits Mihály: A második ének (1928)

Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”
– Nádasdy Magdi

“Kb. 2 éve jógázom kisebb nagyobb szünetekkel.
Először autodidakta módon könyvekből és videókból tanultam a gyakorlatokat, heti 1 alkalommal kb. 1 órányit. Majd 2016 májusa óta heti 1-szer tanár által vezetett jógaórán veszek részt (kb. 2 órás) és napi gyakorisággal a tibeti 5 gyakorlatot végzem.
Kiegyensúlyozottabb lettem. Tudatosabb, elégedettebb vagyok sorsommal, önmagammal, családommal és munkámmal. Hangulati kilengéseim csökkentek.
Célom az volt, hogy a fizikai öregedést, erő és állóképesség vesztést lassítsam. Saját fizikai korlátaim tágítsam.
Mozgékonyabb, hajlékonyabb legyek. Ezeken a területeken határozottan fejlődést tapasztalok. Vénás ereim rendkívül rosszak, de a gyakorlás eredményeként különösebb panaszt nem okoznak. Gerincem hajlékonyabbá vált.
A földről való felkelés meg se kottyan.
Szellemi téren új ismeretekre és megújulásra törekszem. Úgy gondolom, az élet akkor válik egésszé, ha mindig új ismereteket, tapasztalatokat gyűjtünk. Hiszem, hogy a világ megismerése önmagunk felfedezésével kezdődik.
Egyéb: Gyógytornász vagyok, eltérő fejlődésmenetű csecsemők és kisgyermekek mozgásával, terápiájával és fejlesztésével foglalkozom. A gyerekekkel való foglakozást hívatásként élem meg. Számomra a jóga, az ászanák gyakorlása a rendszeres testmozgáson kívül, egy szakmai kaland. A testemmel történő rendszeres foglalkozás, a mozdulataim tökéletesítése, a tudatos légzés elsajátítása, egyben lehetőséget nyújt szakmai tapasztalataim bővítéséhez, elmélyítéséhez.”
– P. Fehér Anikó gyógytornász

“Kedves Mária!
Jógázom heti 4-6  óra rendszerességgel. 2005. év óta.
Lelki síkon  nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá tett.
2005-ben azonnali gerincműtétet javasoltak, amelyet az óta is sikerült kivédenem a jógázás eredményeként.
Empatikusabbá váltam.
Sikerült egy nagyon szerethető közösséget találni, ahol nem csak jógát, hanem önismeret fejlesztést, emberszeretetet  és  a természethez közeli élet megvalósításának a lehetőségét is folyamatosan tanuljuk.
Szeretettel:
Vági Juli”

“Jógázom  heti  1  óra rendszerességgel, 15 év óta.
Kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, higgadtabb lettem.
A súlyom a változókor megjelenésével sem gyarapodott, a változókort szinte észrevétlenül éltem és élem meg. Testem ruganyos, egyáltalán nem veszem észre a koromat, nem fáj semmim, frissnek, fiatalnak érzem magam.
A memóriám nem romlik, úgy érzem, változatlanul topon vagyok.
Már két éve nincs lehetőségem Máriával jógázni, nagyon hiányzik, sokat gondolok a foglalkozásaira, a szavaira, erőt merítek és táplálkozom belőlük.”
– Szabóné Párma Ildikó

“Kedves Mária!
A jógázás előtt volt egy komoly nyaki idegbecsípődésem, ami zsibbadást okozott az ujjaimban, majd keresztcsont tájon voltak komoly fájdalmaim egy hónapon át. Mindez 2006-ban. Oka: sok munka a számítógépre meredve, otthon pedig lazítás helyett házi munka, egyéb terhek.
Utána kezdtem jógázni heti egy alkalommal nálad, amit időnként otthoni gyakorlatokkal egészítek ki. Azóta nem volt becsípődésem, semmi gerincpanaszom, igaz, hogy 2011-től nyugdíjban vagyok, tehát a terhelés is csökkent, több időm van mozogni is.
A jóga jótékony hatását főleg így érzékelem. A relaxálós rész főleg akkor volt hasznomra, mikor munkahelyről agyilag fáradtan érkeztem. Relaxálás után kipihentebb voltam.
Nyugdíjazás miatt ennek már nincs akkora jelentősége számomra.
A jógaórák után hamarabb alszom el, mélyebben alszom és frissebben ébredek. Ezt folyamatosan tapasztalom.
Hát ennyi. Nekem nem kevés.
Szavaid, mint a tiszta forrásvíz hullanak az elsivatagosodott civilizált emberi lélekre, ahol már csak a pénz, az anyagi gyarapodás fája zöldül.
Eme költői gondolatokra te ihlettél.”
– Stanka Zsuzsa

“Jógázom heti  2   óra rendszerességgel, 4 hónapja.
Mária óráin jól érzem magam, mert az ő életfilozófiája közel áll az enyémhez: megszerzett tudását, jó tapasztalatait átadni és segíteni az  embereknek.
Mielőtt  elkezdtem a jógafoglalkozásokra járni olyan erős lumbágós fájdalmaim voltak, hogy napokig az ágyat nyomtam, mert nem tudtam jóformán megmozdulni sem. Mióta részt veszek a foglalkozásokon, most is előfordul a derékfájdalom, de nem esem ágynak és  – úgy gondolom –  az elsajátított  nyújtógyakorlatok mindennapos használatával ki tudom védeni a régebbi erős fájdalmakat.
Úgy gondolom, minél több  jógaóra lesz mögöttem,  annál több pozitív élményről  tudok beszámolni.”
– Gerencsér Ildikó

“Jógázom heti 6 óra rendszerességgel, 2012 óta.
Mit nyújt nekem a jóga? Békességet, megértést, sok segítést másokon, vidámságot, lelki békét, nyugalmas történéseket, a családi béke megtartását.
Sokkal könnyebbek lettek a mindennapjaim, mindent könnyebben, vidámabban, megértőbben csinálok, nem siránkozom mindenen, a nehézségeket tudomásul veszem, de igyekszem azokat elkerülni és tenni ellenük, megértőbb lettem a környezetemmel, ismerőseimmel és családtagjaimmal.
Az edzettség által mindent könnyebben viselek el, igyekszem is ezt fenntartani.
Odafigyelek magamra, egészségesebben élek és ezt másokkal is tudatom. Sőt, őket is erre ösztönzöm! A napi edzettség és egészséges életmód, táplálkozás fontosságát terjesztem, másoknak is figyelmébe ajánlom!
A környezetem szerint + irányba változtak a szokásaim, cselekedeteim, megértőbb lettem a családtagokkal, a hozzám közel álló barátokkal, ismerősökkel. Sokan ezeket a jógának tulajdonítják.
Ez bizonyosan igaz.
A jóga nagyon fontos lett az életemben, kár, hogy nem kezdtem el sokkal fiatalabban. A menyem javasolta, azóta hálás vagyok érte. Az a véleményem, hogy már az általános iskolában kellene oktatni, a gyerekeket megismertetni a fontosságával, előnyeivel és elveivel.
Fegyelmezettebb, megértőbb és egymást jobban tisztelőbb, a pénz szerepét háttérbe szorítóbb embereket lehetne a terjesztésével nevelni, oktatni.
Kedves Mária, azt hiszem, ezt mindet Neked köszönhetem, mert a Te életed, elveid és tanításod nagyba hozzájárultak mindezekhez. Köszönöm, szeretettel: Szilágyi Gyöngyi”

X