A légzés egy igazi rejtett kincs: lehet egyszerű lifehack, mellyel visszatérhetsz a középpontodba, amikor stresszes helyzetbe kerülsz, vagy amitől nem fázol a hideg vízben; lehet egy igen hatékony egészségfenntartó eszköz; ugyanakkor lehet ablak a végtelenre, kapu a jelenre, vagy egy mindig kéznél levő eszköz a tudati folyamatok uralására.

Hogy mindezt megtapasztald, nem kell zuglaborból, illegális webáruházból drága pénzért rendelned semmit: a légzés mindig a rendelkezésedre áll, mégis csak ritkán használjuk tudatosan, pedig fantasztikus hatásai vannak:

  1. A mély légzés megteremti a kapcsolatot a testeddel: erősíti a középpont érzetét, hiszen enélkül ritkán kapsz bármilyen visszajelzést a tested mélyéről.
  1. A mély légzés erősíti az immunrendszert. A rekeszizomnak igen jelentős szerepe van az érrendszer és nyirokrendszer összehangolásában. A nyirokkeringést részben az izmok pumpáló mozgása tartja fent. A mély légzést a rekeszizom munkája eredményezi, így ez a pumpáló mozgás az egész törzsben érvényesül.

pastedGraphic.png

  1. A légzés és a stabilizáló törzsizmok összhangban működnek, sőt a mély belégzéssel létrehozott hasűri nyomás a nagyobb megfeszítések esetén is stabilizálja a gerincet. A helyes légzés mobilizálja a mellkast, és a bordakosarat.
  1. A rekeszizom a belső szervek SMR hengere. A rekeszizom mozgása a belső szerveket is masszírozza: belégzéskor a belső szervek a növekvő hasüregi nyomás miatt nyomódnak össze és lazulnak fel, így fokozódik a vérkeringésük.
  1. Az ősi jóga szerint mindenki meghatározott légzésszámmal születik, így ha lassabban lélegzel, tovább élsz. (A jóga ezért tartja károsnak a nyugati sportokat).
  1. A mennyiségnél fontosabb a minőség: a mély légzés paraszimpatikus (azaz nyugtató) hatású, míg a mellkasi légzés szimpatikus (azaz „üss vagy fuss” állapotba hoz, felkészít a harcra). Ha nyugodtabb vagy, elégedettebb és szabadabb vagy.

pastedGraphic_1.png

  1. A légzésre is igaz: minél kevesebből hozz ki minél többet. Az emberek többsége túllélegzik, holott nem a levegő kevés a tüdejében, hanem a vér oxigénleadása a szövetek felé nem elég hatékony. Ennek magyarázata az elsőre kissé bonyolult Bohr-effektus: az oxigén csak széndioxid jelenlétében tud beáramlani a vérből a szövetekbe. A gyors és felszínes légzés miatt a vér CO2 tartalma alacsonyabb szinten állandósul, így a belégzett oxigén visszakerül a tüdőbe és kilélegzed. Megoldás: gyakorold a lassú, mély légzést, hogy a legyen idő a széndioxid szintet megemelni a vérben. (Óvatosan végezd: ha egészségügyi problémád van, konzultálj orvossal vagy az oktatóval).

 

pastedGraphic_2.png

 

  1. A lassan, egyenletesen áramló, finom légzésre figyelés már önmagában meditációs gyakorlat: segít személyiséged megismerésében, és kapcsolatba kerülsz legmélyebb, halhatatlan éneddel.

 

Szűts Márton

X