Tradicionális jóga

Tradicionális jóga

Tradicionális jóga

  Mit jelent az, hogy tradicionális jóga? Minden jóga egy. A tradicionális jóga az 5 elem tanára épül. 5 minőség, amely megtalálható a természetben és az ember és minden lény természétben egyaránt, a Föld, a Víz, a Tűz, a Levegő és az Éter, ami mindent áthat.
Az 5 elemhez 5 érzékszerv és 5 energiaközpont (csakra) tartozik és ezekhez testrészek, szervek, hangulatok, gondolatok, érzelmek. A tradicionális jógaórán különböző testhelyzetekkel és légzéstechnikákkal ráirányítjuk a fókuszt ezekre az erőközpontokra.
A tradicionális jógaórán nem az ászanán van a hangsúly, az ászana csak eszköz. A hagyományas stílusú gyakorlás által egy sokkal mélyebb tapasztalást tudunk elérni, amely segítségével a rejtett, tudatalatti  tartalmakat könnyebben fel tudjuk tárni. Ezért erre az órára alapvetően egy lassabb, statikusabb ászanagyakorlás jellemző.
Mélyebb összekapcsolódás érhető el önmagunkkal, van idő és hely ráhangolódni a lélegzet megfigyelésével arra az igaz énünkre, belső indíttatásokra, minőségekre, amelyekkel amúgy nem tudunk vagy nem akarunk a hétköznapokban szembesülni. A tradicionális jóga a megengedésről szól. A beleengedésról. A határaink megtalálásáról. A tradicionális jóga a befele fordulásról, egy finom tápláló minőségről, az elcsendesedésről, egy meditatív állapotról. A blokkjainkat szeretnénk oldani, az ellánállást, a görcsességet megszüntetni és a kezünkbe venni életünk irányítását. 
A mozdulatlanságban keressük a szabadságot, azt a kötöttségektől mentes lényt, aki mi valójában vagyunk. Ehhez mentálisan létrehozunk önmagunk számára egy stabil, biztonságos, pozitív, tápláló, elfogadó, megengedő teret, ahol ellazulhatunk és elengedhetjük magunkat és ahol ezután vizsgálódni és szemlélődni tudunk. 
Gyakorlásunk visszatükrözi az életünket, ahogyan önmagunkkal és másokkal bánunk.
A tradicionális jóga célja a tudat hullámzásank a megszüntetése és önmagunk igaz természetéhez való visszatalálás, végső célja a felébredés. Önmagunk kiteljesítése, a magunkban hordozott belső mag kivirágoztatása, ez a jóga hagyományos célja. Vissza a tradícióhoz. Ez az igazi citta vrtti nirodhah.            
X