Yin jóga

Yin jóga

Yin jóga

A yin jóga az 5 elem tanára épül. 5 minőség, amely megtalálható a természetben és az ember és minden lény természétben egyaránt.
Az 5 minőséghez 5 energiaközpont, csakra tartozik és az 5 csakrához testrészek, szervek. Testhelyzetekkel és légzéstechnikákkal beindítjuk az áramlást ezekben a központokban.
A Yin jógára alapvetően egy lassú, hosszabban megtartott ászanagyakorlás jellemző, ezért önállóan is gyakorolható, de remek kiegészítője minden yang, vagyis dinamikus típusú gyakorlásnak is.
Mélyebb összekapcsolódás érhető el önmagunkkal, van idő és hely ráhangolódni a lélegzet megfigyelésével arra az igaz énünkre, belső indíttatásokra, amelyekkel amúgy nem tudunk szembesülni. A yin jóga a megengedésről szól. A beleengedésról. A határaink megtalálásáról. A yin jóga a befele fordulásról, egy finom tápláló minőségről, az elcsendesedésről, egy meditatív állapotról szól.
Fizikailag azon a határon maradunk, ahol erőfeszítésmentesen, kiegyensúlyozott légzéssel meg tudunk maradni hosszabb ideig a mozdulatlanságban.
Mentális szinten létrehozunk önmagunk számára egy stabil, biztonságos, pozitív, tápláló, elfogadó, megengedő teret, ahol ellazulhatunk és elengedhetjük magunkat.
Gyakorlásunk visszatükrözi az életünket, ahogyan önmagunkkal (is) bánunk.
A yin jóga célja a bennünk lévő szélsőségek és töredezettségek egyesítése, harmonizálása, és az önmagunk igaz természetéhez való visszatalálás, végső célja a felébredés önvalónkra. Önmagunk kiteljesítése, a magunkban hordozott belső mag kivirágoztatása a jóga célja. A citta vrtti nirodhah.
X