Zen meditáció

Zen meditáció

Zen meditáció

Az órákon teljes jelenléttel a meditációs gyakorlatra törekszünk. A gyakorlatok előtt és után alkalom lesz rövidebb előadásokra, valamint igény szerint kérdésekre és válaszokra az alábbi témákban.

– Igyekszünk tisztázni a meditáció lehetséges értelmezéseit, céljait, irányultságát és módszereit azzal az igénnyel, hogy szemléletünk ne mondjon ellen a vallásoknak, ne is függjön tőlük, de szabadon integrálhassa mindenki, kedve szerint.

– Azokra a a módszerekre és gyakorlatokra fókuszálunk, amik nem választanak le a külvilágról és nem igényelnek speciális feltételeket – azaz: kivihetők az életbe.

– Megnézzük az ülőmeditáció formáját, a lehetséges testtartásokat, a légzést – ezeket folyamatosan javítjuk is.

– Meghatározzuk, hogy pontosan mit és hogyan végzünk a meditáció ideje alatt – ez azért fontos, hogy maga a tevékenység már ne a keresgélésről és bizonytalanságról szóljon.

– Kiemeljük a meditációs folyamat hatásmechanizmusát és útjelzőit, valamint szót ejtünk a lehetséges hibákról, elakadásokról, akadályokról, a meditáció gyakorlatát segítő egyéb tevékenységekről.

– Gyakorlati szempontból áttekintünk pár fejezetet a buddhizmus és a zen történetéből – biztosan nem egyháztörténeti aspektusból, hanem hogy lássuk módszertan, a kultúra és az igények összefüggését. Hasonlóan kitekintünk a keresztény és szúfi misztika idevágó irodalmába.

– Megemlítjük a meditációs gyakorlat pozitív hatásait, hogy meg tudd otthon idokolni, hogy miért jársz ide.

Az alkalmakon való részvétel egyik feltétele, hogy egyrészt azért gyere, amit csinálunk, hogy ne pótcselekvést valósíts meg a meditáció ideje alatt. A másik fontos dolog: képesnek kell lenned őszintén beszélni a meditációs tapasztalataidról akár csoportos, akár személyes formában – ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy feltárjuk az esetleges hibákat.

Ha bármikor bármilyen kérdésed megjelenik a fenti témákban, kérünk, ne
felejtsd el. Jegyezd meg és hozd el legközelebb! 

X